Hangos játék - a 3. forduló nyertesei

2007.07.26. 16:29

Hangos játékunk harmadik fordulójában ismét három madárfaj hangját kellett felismerni. A helyes megfejtést beküldő számos olvasónk közül öten a Magyar Madártani Egyesület és az [origo] ajándékait nyerték. Minden helyes válaszadónak gratulálunk!

A helyes párosítás:

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Forrás: Dr. Streit Béla

1.
GUVAT

2.
KIS VÍZICSIBE

3.
HARIS

b) madárének

c) madárének

a) madárének

 

A következő szerencsés olvasóink a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az [origo] ajándékait nyerték:

Antus Tibor (Fadd), Király Angelika (Jánossomorja), Sebestyén Zoltánné (Szekszárd), Szűcs Kitti (Rózsaszentmárton) és Tilles Ágnes (Budapest). Nyerteseinknek az ajándékokat a levelükben megadott címre postán küldjük el.

Ha szeretne elsőként értesülni rovatunk legfrissebb újdonságairól, iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!

* * *

A guvatféléket (Rallidae) látásból szinte csak a hivatásos madarászok ismerik. A család valamennyi képviselője rendkívül félénk, rejtőzködő, így szinte láthatatlanul bújnak meg a növényzetben. Hangjuk viszont igen jellegzetes - a harist például reszelőszerű hangja árulja el, a guvat többféle hangja közül pedig nagyon jellemző a malacéra emlékeztető sivítás, de hogy ne legyen olyan könnyű dolga a játékosainknak, itt most nem ezt hallani.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Forrás: Dr. Streit Béla

1.
GUVAT

2.
KIS VÍZICSIBE

3.
HARIS

(Rallus aquaticus)

(Porzana parva)

(Crex crex)

A guvat rejtett életmódú madár. Hazánkban nagyobb tavak nádasaiban, nádszegélyekben, gyékényesekben költ, és szinte mindig a sűrű növényzet között bujkál. Ha gyakran megzavarják, a szülők a tojásokat vagy az apró fiókákat a csőrükben szállítják át egy biztonságosabb helyre sebtében épített fészekbe.
Márciustól novemberig láthatjuk Magyarország szinte minden vizes élőhelyén, kis számban át is telel.
A kis vízicsibe seregély nagyságú madár, amely a guvathoz hasonlóan nádasokban, gyékényesekben költ. Rengeteg szúnyoglárvát fogyaszt, de apró bogarakat, szitakötőket, férgeket, csigákat és magokat is eszik. Mivel rejtett életmódú madár, jelenlétét többnyire jellegzetes hangja árulja el. Gyakran szól este és éjszaka.
Vonuló, a telet Afrikában tölti, hozzánk március végén-áprilisban érkezik, és október fordulóján indul dél felé.
A haris a magas füvű, nedves talajú réteket, kaszálókat kedveli. Nagyon ritkán kerül szem elé, rendkívül félénk, rejtőzködő madár, így jelenlétét költési időben csak jellegzetes hangja árulja el. A hím, miután visszatért Afrikából és elfoglalta területét, birtokát folyamatos hangadással jelzi fajtársainak. A haris hajlamos a poligámiára, gyakran több tojóval is kapcsolatot tart.
Hazánkban a Tiszántúl vizes területein fészkel. 
További információk a guvatról További információk a kis vízicsibéről További információk a harisról
 
Előző
Következő