Szoftverhiba okozta a Mars-szonda vesztét

2007.04.17. 9:36

Az amerikai Mars Global Surveyor űrszonda meghibásodásához szoftverhibából kiinduló szerencsétlen események láncolata vezetett - közölte a NASA a legújabb vizsgálati eredményeket.

A Mars Global Surveyor (MGS) űrszondával a kapcsolat 2006. november 2-án végleg megszakadt. Az első vizsgálatok alapján az egyik napelemtábla mozgatószerkezetét tekintették hibásnak, amely már korában is okozott problémákat. Azóta részletesebben tanulmányozták az űreszköz jelzéseit és a földi utasításokat, így végül kiderült, hogy más vezetett a pusztulásához.

A fő ok egy hibásan telepített számítógépes program volt, melyet még közel öt hónappal a problémák jelentkezése előtt, 2006 júniusában töltöttek fel a szondára. A sors iróniája, hogy az új szoftvert egy 2005 szeptemberi, szintén szoftveres meghibásodás kijavítására alkalmazták. A néhány hibás műveletet tartalmazó programot részben rosszul is telepítették, aminek révén az MGS néhány saját állapotát jellemző paramétert tévesen értelmezett. A hiba igen apró volt, és csak kivételes térbeli helyzetben okozhatott problémát - erre került sor novemberben.

2006. november 2-án a napelemtáblák számára kedvezőtlenné vált térbeli helyzet miatt a szondát pozíciójának korrekciójára utasították a Földről. Első lépésként a szonda a napelemét próbálta helyesen pozícionálni, azonban ekkor ez egyik mechanikánál probléma jelentkezett - sokáig ezt tartották a fő vétkesnek. Az MGS biztonsági üzemmódba kapcsolt, és egész testének megfelelő elmozdításával kompenzálta a gondot - a napelem megfelelő helyzetbe került. Azonban a korábban feltöltött szoftver "nem vette észre", hogy a helyzetváltoztatás során az egyik akkumulátort szerencsétlen módon tartósan erős, közvetlen napsugárzás éri, ami a berendezés túlmelegedéséhez vezetett.

A fő antenna azonban ekkor már nem felénk mutatott, így a túlmelegedést nem vették észre a földi irányítók. A szonda pedig az akkumulátor magas hőmérsékletét túltöltődés eredményének hitte, ezért a töltést leállította - ugyanakkor a másik akkumulátor egyedül csak kb. fél napig volt képes kielégíteni az energiaigényt. A szonda több hibaüzenetet is küldött, de végül azt sugározta a Földre, hogy helyzetét sikerült stabilizálnia. A 2006. november 2-án érkezett utolsó üzenete után kb. 11 órával le is merültek akkumulátorai, és az MGS végleg elhallgatott.

Az esetet kivizsgáló bizottság ajánlása alapján - a hasonló további hibákat elkerülendő - más szondák szoftvereinek tervezésénél kiemelt figyelmet kell fordítani erre a lehetséges problémára. A szoftveres hiba "elrejtésében" az is közreműködött, hogy az MGS négyszer hosszabban üzemelt a tervezettnél. A stabil üzemelés és a takarékosság eredményeként a tavaly nyáron feltöltött szoftvert, pontosabban az általa létrehozott változásokat nem ellenőrizték az összes lehetséges hiba szempontjából.

Kereszturi Ákos

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK