Gólyakamera a zalaistvándi kocsma felett

2007.06.08. 14:34

Figyelje Ön is webkamerán keresztül a zalaistvándi gólyafiókák életét! A négy fióka három hete kelt ki, azóta szüntelenül táplálékért zaklatják szüleiket, akik a környező vízpartokról, vizes-tocsogós rétekről hordják nekik az élelmet.

A bekamerázott gólyafészek a harangtoronnyal szemben, a kocsma felett áll egy olyan fészektartó kosáron, amilyenhez hasonlót százszámra helyeznek ki a Madártani Egyesület és a nemzeti parkok munkatársai azért, hogy a villanyoszlopokon biztonságos fészkelőhelyet kínáljanak a gólyáknak. A zalaistvándi kamera a fészek melletti légósziréna oszlopáról figyeli a három fiókát és szüleit.

A gólyákról

Magyarországon jelenleg körülbelül 5500 pár gólya él. A táplálkozóterületeik szűkülése és a középfeszültségű vezetékoszlopokon történő áramütés veszélyezteti őket leginkább. A fehér gólya több nemzetközi egyezmény védelme alatt áll, hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer Ft.

Forrás: MTI/Varga György

A fehér gólya évente egyszer költ, de fészekaljának megsemmisülése esetén pótköltése ("sarjúköltése") lehetséges. A tojó a tojásokat kétnaponta rakja le, az elsőt április végén, május elején. Fészekalja 3-5, ritkábban 1-2 vagy 6-7 közötti tojásból áll. A kotlási idő 28-34 nap között változik, mindkét madár ül a tojásokon. A kotlást általában a második tojás lerakása után megkezdik, ezért a fiókák nem egyszerre kelnek ki. A fiókák 2-3 hetes koráig az egyik szülőmadár folyamatosan védi, árnyékolja őket. A táplálásban mindkét szülő részt vesz. A fiókák kb. 4 hetes korukban állnak fel a fészekben, 8-9 hetes korukban repülnek ki. A kirepülés után néhány hétig még visszajárnak a fészekbe éjszakázni.

Forrás: MTI/Varga György

Segítsen Ön is a gólyavédelemben!

Ha Ön is szeretne hozzájárulni a gólyák védelméhez, segítse a kutatókat adatokkal. Figyelje rendszeresen a lakóhelye közelében lévő gólyafészket, és töltse fel megfigyelési adatait a gólyahonlap adatbázisába.

Ehhez a következőket kell tennie:

  • Regisztrálja magát a gólyahonlapon
  • Lépjen be és keresse meg a megfigyelt fészket vagy fészkeket az adatbázisban
  • A Megfigyelési adatok menüpontnál töltse fel egy-egy fontosabb észlelt esemény dátumát és egyéb részleteit. (Ilyen események lehetnek például: első gólya megérkezése, második gólya megérkezése, párzás, verekedés (idegen gólyával), egyik szülő a fészken ül, tojás kidobása, a fiókák kikelése, fióka pusztulása, "öreg" madár pusztulása, fióka vagy fiókák kirepülése, fészektartó felhelyezése vagy cseréje, fészek leomlása stb.)
  • A napi megfigyelések adatainak dokumentálására, az erre a célra rendszeresített adatlapot is használhatja, amely letölthető a honlapról
  • Ha fotókat is készít a figyelemmel kísért fészkekről, akkor azokat is feltöltheti a Képek a gólyafészekről menüpont alatt

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

KAPCSOLÓDÓ CIKK