Felvétel a Chilében eltűnt tóról

Vágólapra másolva!
A geológusok döbbenten állnak a dél-chilei Tempanos-tó partján, pontosabban ott, ahol néhány hónappal ezelőtt a tó vize hullámzott. A víz egy földrengés nyomán keletkezett hasadékban tűnhetett el.
Vágólapra másolva!

Amikor ez év márciusában a fővárostól, Santiago de Chilétől 2000 kilométerre húzódó Magellan-régió természetvédelmi őrei körbejárták a vidéket, a két hektár kiterjedésű gleccsertavon még semmiféle változást nem láttak. Május 27-én viszont ugyanott már csak egy teljesen kiszáradt tómedret találtak, benne egy hatalmas repedéssel. Az egykori medret korábban a tó felszínén lebegő jégtáblák borítják, ám víznek nyoma sincs - ismertette Juan Jose Romero, a chilei nemzeti erdészeti társaság munkatársa.

A különös jelenség egyik lehetséges magyarázata szerint egy földrengés nyomán hasadék nyílt épp a tó alatt, s annak vize azon keresztül a mélybe folyt. Ezt az elméletet támasztja alá, hogy áprilisban földmozgásokat észleltek a régióban.

Forrás: EPA

A hajdan 30 méter mélységű tó helyszíne egy május 27-i felvételen

A Tempanos-tó eltűnése része a Magellan-régió geológiai átalakulásának, amely a napjainkban is zajlik. "Gondoljunk csak bele: maga a tó is új képződmény volt, sehol sem volt még 30 évvel ezelőtt" - mutat rá Andres Rivera helyi gleccserkutató.

Közép- és Dél-Amerika műholdképeken