A plazmatévék pörgetik a villanyórát

Vágólapra másolva!
Miközben a környezetvédők hosszú évek óta szajkózzák, hogy ne hagyjuk használatlanul bekapcsolva elektromos készülékeinket, mert ezzel a kis odafigyeléssel sok áramot spórolhatunk, a különböző hi-tech szerkezetek, mint a plazmatelevíziók, illetve a digitális rádiók térnyerése az energiatakarékosság aláásásával fenyeget - tájékoztat egy nemrégiben nyilvánosságra hozott angliai jelentés.
Vágólapra másolva!

Az Energy Saving Trust, a brit kormány és a civil szféra általalapított nonprofit energiatakarékossági hivatal kutatásai szerint az Egyesült Királyság fogyasztói évi 12 milliárd fontot (csaknem 4,5 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget) költenek új elektronikai szerkezetekre, melyek közül sok jóval többet fogyaszt, mint korszerűtlenebb társaik. A legkevésbé hatékony eszközök között találjuk a manapság oly divatos plazmatévéket és a digitális rádiókat.

A robusztus külsejű katódcsöves televíziók átlagosan 100 wattórát fogyasztanak, ám az ezeknél sokkal nagyobb síkképernyős tévék ennek mintegy háromszorosát - írja a jelentés. Míg a hagyományos, analóg rádiók fogyasztása 2 wattóra, addig a mai modern, digitális daraboké már 8,5. Ennél pedig 10-szer vagy 20-szor több energiát fogyasztunk, ha digitális tévén keresztül hallgatjuk a rádiót.

A jelentés aggályai az energiapazarlást tekintve nem alaptalanok, hiszen az Egyesült Királyság háztartásainak 80%-ában már digitális tévét használnak. Az ilyen készülékek elterjedésének elsődleges oka, hogy a Királyság területén 2012-ben megszűnik az analóg vételi lehetőség, ahogy nálunk is.

A jelentésben azt írják, hogy a háztartási gépek az átlagos családi energiafogyasztás egyharmadát teszik ki az Egyesült Királyságban. Ez az érték a jövőben tovább nő majd, hiszen a vásárlók egyre nagyobb számban vesznek többfunkciós elektromos készülékeket, a korábban kézi erővel működtetettek helyett pedig sokan vásárolnak például elektromos citromfacsarót, konzervnyitót vagy kenyérszeletelőt. Az előrejelzések alapján - a terjeszkedés mai ütemével számolva - 2020-ra a háztartások összes felhasznált energiájának mintegy 45%-át ezek a háztartási gépek fogyasztják majd el.

Ám az új technikai megoldások közül nem mindegyiket kritizálta a jelentés. A mobiltelefon-töltőket tekintve például jelentős fejlődés tapasztalható. Néhány éve a feltöltés után is a konnektorokban felejtett töltők fogyasztása 3-5 wattóra között volt, ezzel szemben ma már a legmodernebb telefontöltők ebben az állapotban alig 1 wattórát fogyasztanak. Az EU több mint 478 millió előfizetője azonban így is hatalmas energiapazarlás forrása lehet, ha a készülékek használói nem húzzák ki töltőjüket a konnektorból használat után. A hűtőgépek, mosógépek tekintetében is pozitív jelenség figyelhető meg: a technológiai fejlődéssel növekszik a gépek hatékonysága is.

Tízből két európai háztartásban van nagyképernyős tévékészülék

Az Európai Bizottság közvéleménykutató programja, az Eurobarométer számára a TNS közvéleménykutató cég végzi az adatok felvételét. Tavalyi felmérése szerint a televíziózás elterjedtsége közel 100 százalékos az Unióban (a háztartások mintegy 100 százaléka legalább egy tv-készülékkel rendelkezik), és tíz közül két európai háztartásban található nagyképernyős televízió. Ez az arány Magyarországon a legalacsonyabb, egyelőre 3 százalék. Energiatakarékosság szempontjából jó hír, hogy az uniós háztartások túlnyomó többsége (mintegy 77 százaléka) még mindig (nagy- vagy kisképernyős) katódsugárcsöves tévékészüléket üzemeltet otthonában.

Forrás: [origo]

A számítógépek

A jelentés szerzői szerint a legkönnyebben a számítógépeket hagyjuk feleslegesen bekapcsolva, illetve ezek üzemelnek otthonainkban a leggyakrabban 24 órán keresztül. Míg 1982-ben az Egyesült Királyságban a lakosság mindössze három százalékának volt saját személyi számítógépe, addig 2006-ban a háztartások mintegy 70 százaléka rendelkezett legalább eggyel. Részben e folyamat következményeként 2000 és 2005 között az otthoni számítógépek energiafogyasztása megduplázódott. 2005-ben a háztartások energiafogyasztásából 9%-kal részesedett a számítógépek (és tartozékaik) használata, 2020-ra ennek 30%-os emelkedését jósolják.

Az Európai Közösség felmérésének adatai szerint 2006-ban az uniós háztartások több mint felében (54%-ában) volt számítógép. Magyarországon ez 33% (a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet adatai szerint). Az egykori Informatikai és Hírközlési Minisztérium egy sajtóközleményében az áll, hogy ez azt jelenti: négy év alatt duplájára nőtt az otthoni PC-k használata.

Bridget Jones-ok és yuppie-k

A jelentés még egy érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet. Az egyszemélyes háztartások száma egyre nő, így mind nagyobb mértékben veszik ki részüket az energiafelhasználásból: 2016-ra azt jósolják, hogy jelentősen emelkedik majd az angliai háztartások száma, és ennek a növekedésnek mintegy 70%-a egyszemélyes háztartást jelent. A többfős háztartások általában sokkal kevesebb energiát fogyasztanak egy főre nézve, mint a kisebb háztartások, hiszen megosztoznak a fűtés, a főzés és a különböző használati tárgyak energiafogyasztásán. Vagyis a "szingli" életforma jelentette demográfiai változásoknak komoly hatása van az energiahasználatra is. Példának okáért egy egyedülálló gazdag fiatal - mivel megteheti, hogy a lehető leggyorsabban megvegye a legújabb készülékeket, és idejének jelentős részében használja is azokat - egyre több energiát is használ.

A magyarok takarékoskodnának

A GfK Hungária piackutató cég ez év júniusi felmérése szerint a magyarok többsége hajlandó energiatakarékosabb készülékeket használni. A legtöbben, tízből heten, készek arra, hogy a jövőben energiatakarékos izzókat használjanak. Tízből hat ember arra is hajlandó, hogy az elektromos készülékeket ne hagyja készenléti, úgynevezett stand-by üzemmódban, illetve energiatakarékos háztartási készülékeket vásároljon. Nem meglepő, hogy ezekre az "áldozatokra" legtöbben készek, hisz a környezet mellett ezzel saját pénztárcájuknak is jót tesznek.

A kutatásokból az is kiderül, hogy a fogyasztók mintegy fele részesítené vásárláskor előnyben a helyi termékeket annak érdekében, hogy azok a termelés helyszínétől a végfelhasználóig történő szállítása a lehető legkevésbé szennyezze a környezetet. Kicsi, de annál fontosabb lépés ez a környezettudatosság felé.

A szigetországi jelentés felszólítja a kormányzatot, a gyártókat és a viszonteladókat, hogy segítsék elő az energiatakarékos készülékek népszerűsítését, de hangsúlyozza azt is, hogy a fogyasztóknak is ugyanolyan fontos a szerepe. Oda kell ugyanis figyelnünk, hogy ha nem használunk egy készüléket, kapcsoljuk ki, és ne hagyjuk készenléti állapotban. Azaz nem elegendő, ha a televízió távirányítójával "kikapcsoljuk" a készüléket, hanem ezt a főkapcsoló segítségével is meg kell tenni. Azokat az egyre szaporodó készülékeket pedig, amelyeken csak készenléti állapot van, bármennyire is furcsának tűnik, használat után ki kell húzni a konnektorból.