Bírják a meleget az állatkert vadjai

Vágólapra másolva!
Ha szükséges, vízsugárral hűsítik az állatokat a Fővárosi Állat- és Növénykertben, bár összességében jól viselik a meleget, mert kifutóikat úgy tervezték, hogy minden körülmények között biztosítani lehessen az optimális hőmérsékletet.
Vágólapra másolva!

A városlakók által érzékelt forróság a budapesti állatkertben sokkal mérsékeltebben jelentkezik, ugyanis a ligetes környezetben néhány fokkal mindig hűvösebb van, mint a "betondzsungelben". A kellemesebb hőérzethez hozzájárulnak az állatkert nagy vízfelületei, a Nagy-tó, illetve a különféle kifutókhoz tartozó medencék is. A kert mikroklímája tehát eleve kedvezőbb annál, mint ami a városi környezetben tapasztalható - mondta el Hanga Zoltán, az intézmény sajtóreferense.

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Az állatok egy része olyan vidéken őshonos, ahol a magyarországinál sokkal nagyobb meleg is természetesnek számít. Ezeket a fajokat nem érinti érzékenyen a kánikula, mert a természetben sem igazán aktívak a legforróbb, déli órákban. Ilyenek például az oroszlánok, vagy a kenguruk, nekik az állatkertben is lehetőségük van az árnyékban való pihenésre, delelésre.

A hidegebb égövről származó állatoknak a forróság már kevésbé természetes. A kertben látható pápaszemes pingvinek eredetileg Dél-Afrika partvidékén őshonosak, tehát a melegebb időhöz való viszonyuk más, mint a sarkvidéki pingvinfajoké. A valóban sarkvidéki fajnak számító jegesmedvék az elmúlt években kaptak terjedelmes medencét, amelynek vize - a viszonylag nagy mélység és a víz hőtároló képessége miatt - nem melegszik fel egykönnyen. Ha melegük van, és már az árnyékot sem találják elég komfortosnak, belecsobbannak a medencébe.

Az állatkert közleményéből kiderül, hogy az állatok helyének tervezésekor a szakemberek figyelembe veszik a hőmérsékleti viszonyokat, így azt is, hogy Magyarországon nyaranta nem ritka a forróság. Ennek megfelelően többféle hőmérsékleti zónára felosztható, változatos férőhelyet kapnak, amelyben napos és árnyékos helyet egyaránt találnak.

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A gondos tervezés miatt a hatóságok által bejelentett hőségriadó idején sincs szükség igazán különleges intézkedésekre. A pingvinek számára többlet árnyékot vető árnyékoló vitorlákat már a nyár elején elhelyezték a medencénél, amelyek a szezon végéig ott is maradnak. A forróbb napokon esetleg locsolófejet is telepítenek a medence partjára, amelynél a pingvinek kedvükre zuhanyozhatnak.

Az elefántok fürdetése sem csak a hőségriadó idején fordul elő, bár kétségtelen, hogy az ápolók ilyenkor lényegesen gyakrabban ejtik szerét annak, hogy hatalmasra nőtt kedvenceiket frissítő zuhannyal kényeztessék. A kánikulának egyébként alighanem a nílusi krokodilok örülnek legjobban. A tavaly ősszel új házba költözött állatok idejük nagy részét új, medencével is ellátott napozójukban töltik - számolt be Hanga Zoltán.