Képes ízelítő a Perseidákhoz

Vágólapra másolva!
Bolygónk Nap körüli keringése során augusztusban találkozik a Perseida-meteorrajjal. A Perseidákat hamarosan részletesen is bemutatjuk, addig is két látványos felvétel hullócsillagokról, kedvcsinálóként!
Vágólapra másolva!

Forrás: NASA

A meteorrajok az űrben keringő törmelék-áramlatok, amelyeket üstökösök vagy kisbolygók szórnak szét pályájuk mentén (a 2004 augusztusi Perseida-meteorraj, USA, Kalifornia)

A Perseidák darabjai a Swift-Tuttle-üstökösről váltak le. Ezek az apró szemcsék hozzák létre a meteorokat vagy más néven hullócsillagokat, amikor belépnek a Föld légkörébe. Igen nagy, közel 60 km/másodperces sebességgel találkoznak bolygónkkal. A légköri atomoknak és molekulának ütköznek, fénysugárzásra gerjesztve azokat.

Forrás: NASA/S. Kohle & B. Koch, Bonn University

Az égen gyorsan áthaladó szemcse látványos fénycsíkot húz (1993-ban Németországban készült felvétel egy Perseida-meteorról)

A súrlódás miatt saját anyaguk is 1000 Celsius-fok fölé hevül, így sugározni és darabolódni kezd. A jelenség csak néhány tizedmásodpercig látható, közben a test anyaga elfogy, és a hullócsillag kialszik.