Fotók a Szegedi Vadaspark új jövevényéről

Vágólapra másolva!
Törpevíziló-lány érkezett a Szegedi Vadasparkba. A másfél éves Tigi augusztus 13-án délben tette meg első lépéseit a szabadban a számára épült kifutóban. Tigi mellé jövőre egy hím állat is érkezik, s ezzel megindulhat a ritka faj szaporítása Szegeden. 
Vágólapra másolva!

Tigi Olmützben, Csehországban látta meg a napvilágot, s a nemzetközi tenyészprogram keretében került a Tisza-parti városba - mondta el Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója.

Forrás: MTI/Németh György

A vízilovaknak mindössze két fajuk él a Földön: a nílusi víziló (Hippopotamus amphibius) és a törpevíziló (Choeropsis liberiensis), mindkettő Afrikában őshonos. A törpevíziló Nyugat-Afrikában, a Kongó vidékének őserdeiben, mocsaraiban él (legnagyobb populációja Libéria területén található, innen latin neve is). Nagyobb termetű rokonához hasonlóan jól tud úszni és merülni, de csak egy-három percet tartózkodik a víz alatt. A nílusi vízilótól eltérően a törpevíziló csak a párzási időszakban él csoportban, egyébként magányos állat. Kicsinyeit a szárazföldön hozza világra, az újszülött akkora, mint egy kifejlett házinyúl, 5-7 kilogramm. Születése után mindjárt föláll, és kéthetesen már tud úszni.

A kifejlett állat vízinövényekkel, gyökerekkel, gumókkal, lepotyogott gyümölcsökkel táplálkozik, Tigi kedvence a saláta. A törpevíziló hossza megüti a 180-185 centimétert, testsúlya a 180-250 kilogrammot. Az emberen kívül a felnőtt állatnak legfeljebb a leopárd lehet az ellensége.

Forrás: MTI/Németh György

A törpevízilovakból mintegy háromezer példány él szabadon, állatkertekben pedig 360 egyedet nevelnek. A faj megmentésére a kilencvenes évek elején indult tenyészprogram.

Veprik Róbert bízik benne, hogy jövőre egy hím példány is érkezik Szegedre, és néhány év múlva utódoknak adhat életet. Ehhez minden feltétel adott, hiszen az állatoknak tágas és minden igényt kielégítő kifutó épült a Szegedi Vadasparkban.