ELTE-siker az Egyetemisták Nemzetközi Matematikaversenyén

Vágólapra másolva!
Az Egyetemisták Nemzetközi Matematikaversenyét idén augusztus elején Bulgáriában rendezték meg. A verseny óriási sikert hozott az ELTE csapatának.
Vágólapra másolva!

Az Egyetemisták Nemzetközi Matematikaversenyét (International Mathematics Competition) idén Blagojevgrádban (Bulgária) rendezték augusztus 3. és 9. között. A versenyen Kolumbiától Indonéziáig a világ minden tájáról 32 ország 249 diákja vett részt. A csapatok közötti rangsorban a részt vevő 60 csapat között az ELTE végzett az élen, a Moszkvai Állami Egyetem lett a második, a teheráni Sharif Egyetem a harmadik, az amerikai Princeton Egyetem pedig a negyedik.

Az ELTE-t Csóka Endre IV. éves, Hablicsek Márton III. éves, Kiss Demeter IV. éves, Pach Péter Pál III. éves, Paulin Roland I. éves, Rácz Béla András III. éves és Strenner Balázs II. éves matematikus hallgató képviselte, a csapatot Keleti Tamás oktató vezette.

Az egyéni versenyben az ELTE hallgatói közül Csóka Endre, Kiss Demeter, Pach Péter Pál, Paulin Roland, Rácz Béla és Strenner Balázs I. díjat, Hablicsek Márton pedig II. díjat nyert. A teljes 249 fős mezőnyből Paulin Roland szerezte a 3., Rácz Béla András az 5., Strenner Balázs a 7., Csóka Endre pedig a 11. legtöbb pontot. A Szegedi Tudományegyetemről Jankó András I. díjat, Bartha Ferenc III. díjat, Garab Ábel és Szalai Attila pedig dícséretet (Honorable Mentioned) kapott. A Budapesti Műszaki Egyetemről Móra Péter és Ruppert László egyaránt II. díjat nyert. A Szegedi Tudományegyetem csapatát Krámli András és Varjú Péter, a BME csapatát pedig Prőhle Péter vezette.

A csapatok közötti sorrendet az egyéni eredményből kétféleképpen is kiszámolták. Az egyik számításnál a csapat három legjobb diákjának összpontszámához hozzáadták a csapat átlagpontszámát (kétfős csapat esetén a harmadik legjobb diák helyett is az átlagpontszámot vették), a másik számításnál pedig egyszerűen a legjobb négy diák összpontszámát nézték. Az első négy sorrendje mindkét számításnál megegyezett. A Szegedi Tudományegyetem az első számítással a 28., a másodikkal a 21. helyen végzett a 60 csapat között. A BME az első módon számolva 15. lett. Miután ők csak kétfős csapattal indultak, ezért a másik számolással elért 39. hely az ő esetükben nem tekinthető mérvadónak.

A verseny két délelőtt zajlott, mindkét napon 5 órájuk volt a diákoknak 6-6 feladat megoldására és leírására. A feladatok különböző nehézségűek voltak: olyan is volt, amelyet szinte minden versenyző megoldott, de olyan is, amelyet az egész mezőnyből senki.