Lassabban nőnek az esőerdők

2007.08.21. 8:20

Malájzia és Panama egyes területeken már látványos a változás hatása: a fölmelegedés az esőerdőket is megviseli, s ez tovább fokozza a globális fölmelegedést. A megfigyelés már csak azért is riasztó, mert ezzel a hatással eddig nem számoltak a klímaváltozás mértékét előrejelző becslések.

A globális fölmelegedés hatására egyes trópusi erdőkben felére lassult a növényzet növekedésének üteme - állítják a Harvard Egyetem kutatói a Panama és Malajzia erdeiben végzett, több mint két évtizedes, több százezer fára kiterjedő adatgyűjtésükre támaszkodva. A tanulmány szerint a növekvő átlaghőmérséklet 50%-kal csökkentette a fák növekedési ütemét azon a két megfigyelt területen, ahol az elmúlt két évtizedben a fölmelegedés meghaladta a bolygónkon tapasztalt átlagos mértéket. Mind a panamai Barro Colorado-sziget, mind a malajziai Paso térségében több mint 1 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet az elmúlt 30 év során, és mindkét területen drámai módon lelassult a fák növekedése - Pasón a fafajok 95%-át érinti ez a változás.

Forrás: EPA

Penan kislány a borneói erdőben - a trópusi erdők növekedésének lassulása globális probléma lehet

A kiterjedt trópusi erdőknek különösen fontos szerepük van a légköri oxigén-széndioxid-egyensúly fenntartásában. A növények ugyanis a fotoszintézis során megkötik a levegőből felvett szén-dioxid egy részét, s csak a fennmaradó részt bocsátják vissza a levegőbe. Mindezidáig úgy tudtuk, hogy e hatalmas erdők szénmegkötő képessége nagyjából változatlan. Mi több, egyes klimatológusok egyenesen azzal számoltak, hogy a légköri széndioxid-szint emelkedésének hatására gyorsabban nő majd a növényzet. Ez elméletben helytálló megállapítás, ám úgy tűnik, egyéb körülményekkel is számolni kell, amelyek visszájára fordítják ezt a hatást. Ilyen lehet például a felhős égbolt vagy akár a kúszónövények, liánok elszaporodása is - mutatnak rá a kutatók.

Forrás: EPA

Az Amazonas medencéjében terülnek el bolygónk legnagyobb összefüggő esőerdei

A korábbi optimizmusunkat el kell felejteni - mutat rá Ken Feeley, a kutatás vezetője. "Az említett erdőségek idővel széndioxid-nyelőből nettó kibocsátóvá léphetnek elő, s ez alól nem lesz kivétel az Amazonas kiterjedt erdősége sem, amely jelenleg még nem szenved el jelentős hőmérsékletnövekedést." Amennyiben bolygónk más trópusi erdeiben is megjelenik ez a folyamat, az olyan hatással lenne a globális fölmelegedésre, amellyel eddig nem számoltak a klimatológusok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK