Vágólapra másolva!
Kiállították a világ valaha élt legnagyobb krokodilja, a Sarcosuchus imperator pontos mását a dél-franciaországi Pierrelatte-ban. Az óriáshüllő a mai Szahara területét borító erdők édesvizeiben vadászott dinoszauruszokra 110 millió évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Akkora, mint egy turistabusz, állkapcsaival könnyedén megemelhetne egy tehenet - a 12 méteres, 8-10 tonnás Sarcosuchus imperator kétség kívül a legnagyobb krokodil, amely valaha élt bolygónkon. Az ősállat koponyáját 1964-ben Nigerben fedezte fel társaival Philippe Taquet, a párizsi Természettudományi Múzeum kutatója, az intézmény jelenlegi igazgatója. 1973-ban került elő az első teljes Sarcosuchus-csontváz, amely ma a párizsi múzeum paleontológiai gyűjteményében látható. Az első, élethű másolatot augusztus végén adták át a dél-franciaországi Pierrelatte krokodilfarmján. A pierrelatte-i megnyitón jelen volt Philippe Taquet is, aki elképedve nyilatkozott arról, milyen félelmetes benyomást kelt az óriás-krokodil műgyantából készült példánya.

Az őslénykutatók között Sarcóként emlegetett hüllő rekonstruálása 1800 munkaórát és 750 kiló műanyagot igényelt. Az óriás őskrokodil 400 igazi, hús-vér krokodil és óriásteknős, valamint mintegy 600 trópusi növény között jelenti a farm legújabb - és legrégibb - nevezetességét.

Forrás: Muséum national d'Histoire naturelle, Paris

A párizsi Természettudományi Múzeum Sarcosuchus imperatorja

A Sarcosuchus imperator nagytermetű halakra és kisebb dinoszauruszokra vadászott, majd áldozatait a mélybe húzta azokban a folyókban, amelyek a mai Szahara területét szabdalták 110 millió évvel ezelőtt, a földtörténeti kréta időszakban. Ekkor a Szaharát végeláthatatlan trópusi erdők borították, s a számos, itt előkerült maradvány arra utal, hogy a tavak, folyók, patakok vizében hemzsegtek az óriáskrokodilok.

[origo]/MTI