A jegesmedvék kétharmada tűnhet el 50 éven belül

2007.09.10. 15:04

Ötven éven belül eltűnhet a jegesmedvék kétharmada a Földről a globális felmelegedés, az északi sarkvidéki jégtakaró vékonyodása következtében - olvasható az amerikai geológiai szolgálat (US Geological Survey) tanulmányában.

A tanulmány szerint a jegesmedvék - a legnagyobb szárazföldi ragadozók -  nagyjából a század közepére el fogják veszíteni élőhelyük 42 százalékát, amely a nyári időszakban a vadászathoz és szaporodáshoz szükséges.

Amerikai és kanadai kutatók három jegesmedvecsoport életét tanulmányozták. Bebizonyosodott, hogy a fehér bundájú ragadozók elsődleges táplálékukat, a fókákat alapvetően a jégtáblákon vadásszák le. Amennyiben a sarkvidéki jégtakaró a jelenleg előrejelzett ütemben olvad, a nagy testű emlősök teljesen eltűnnek Alaszkából. A megfogyatkozott populáció Kanada sarkvidéki szigetvilágába és a Grönlandtól északra fekvő szigetekre fog visszaszorulni.

Forrás: [origo]

A kutatók azt remélik, hogy a jegesmedve az Egyesült Államokban felkerül a veszélyeztetett állatok listájára, erről várhatóan januárban születik döntés. Feltételezések szerint 20-25 ezer jegesmedve él az északi sarkvidéken; az állomány fennmaradását a felmelegedésen kívül a légszennyezés, a vadászat és a turizmus is veszélyezteti.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK