11 500 kilométert repült leszállás nélkül egy goda

Vágólapra másolva!
Bámulatos rekordot állított fel egy költöző madár, amely leszállás nélkül több mint 11 500 kilométert repült Alaszkából Új-Zélandra. A korábbi rekordot is egyik fajtársa tartotta.
Vágólapra másolva!

A szalonkafélék családjába tartozó nőstény kis goda (Limosa lapponica) és 15 társa testébe ez év februárban az új-zélandi Massey Egyetem munkatársa, Phil Battley és csapata ültetett jeladó készüléket, hogy tanulmányozzák a csendes-óceáni populáció költözési szokásait. A szakemberek között E7-es kóddal azonosított madár először Új-Zélandról 10 200 km-es úton Kínába, a Koreai-félsziget és Kína között elterülő Sárga-tenger északi részén fekvő Yalu Jiang rezervátum területére repült, ahol öt hetet töltött, mielőtt nekivágott volna a költőhelyére, Alaszkába vezető 7300 kilométeres útnak. Miután a Yukon és a Kuskokwim folyók torkolatvidékén kiköltötte tojásait és fölhízott, a nőstény augusztus végén indult vissza Új-Zélandra. Az ornitológusok adatai szerint a madár a visszaúton nem szállt le, nem aludt és nem étkezett, végigrepülte a távot, ami eddig még soha nem rögzített repülési rekord.

Forrás: [origo]

Az előző pihenés nélküli rekordot szintén egy kis goda tartotta 10 200 kilométerrel - ezt idén májusban rögzítette egy nemzetközi állatvédelmi szervezet. A godák érkezése nagy öröm az új-zélandiaknak, a déli féltekén fekvő szigeten ők jelzik a tavasz beköszöntét.

Hazánkban a kis goda ritka madár - augusztustól októberig a skandináviai erdős tundra vidékeiről a mediterrán térség, Észak-Afrika tengerparti nyílt területei felé haladtában látható, főként a lecsapolt tavak környékén. Észak felé tartva áprilisban, májusban repül át Magyaroszágon.