Sivatagok és erdőtüzek a Vadnyugaton - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok nyugati részére, a Sziklás-hegység és a Csendes-óceán közötti vidékre, a klasszikus Vadnyugat nyugati felére látogatunk műholdképünkön. A hegyek, kanyonok és sivatagok vidéke számos érdekességet kínál. A sok spanyol elnevezés sem véletlen: a terület nagy részét az Egyesült Államok a XIX. század közepén, a mexikói háború végén szerezte meg spanyol nyelvű déli szomszédjától.
Vágólapra másolva!

A parti hegylánc (a lenti kép nyugati, tehát bal oldalán látható éles felhőhatár) és a felvétel keleti, északkeleti szélére belógó Sziklás-hegység között levő Nagy-medencében - minthogy minden irányban magas hegyek határolják - kevés a csapadék. Sivatagos-félsivatagos vidék ez, amelyet jól jelez a benne található lefolyástalan terület, és az ott összegyűlt kevés vízből kialakult Nagy-Sós-tó.

Forrás: ELTE

Az alábbi képen látható, hogy a tavat kettéosztó töltés két oldalán az eltérő nyomelemtartalom eltérő módon színezi a vizet és a kiszáradt medret. A tótól északnyugatra, a kép bal felső sarkánál öntözésen alapuló mezőgazdálkodás zöld tábláit láthatjuk.

Forrás: ELTE

A medencét északról határoló hegyvidéken, a Salmon- (magyarul: Lazac-) folyó hegyeiben a felvétel készítésekor nagy erdőtüzek pusztítottak. Füstjük egy része a meteorológiai viszonyok miatt nem emelkedett a magasba, hanem a környék völgyeiben esett csapdába, s a felvételen kirajzolja a környék folyóhálózatát.

Forrás: ELTE

A régió egyik leghíresebb látványossága a Colorado folyó délebbre, Las Vegastól keletre húzódó kanyonja, a Grand-Canyon. A nagyított képen jól látható a folyó egyik víztárolója, amelytől keletre található a híres folyóvölgy.

Forrás: ELTE

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele szeptember 12-én készült.