Az interneten láthatók a Londoni Állatkert archív fotói

Vágólapra másolva!
100-150 éve élt elefántok, zebrák, majmok és büszke gondozóik megszürkült kópiákon. Október elsejétől bárki számára hozzáférhetőek az egyik legértékesebb zoológiai fotógyűjtemény, a Londoni Állatkert archív felvételei.
Vágólapra másolva!

Gondozók vágják egy elefánt körmét egy 1923-ban készült fekete-fehér felvételen, egy másikon egy fiatal orángután ücsörög mélázva székén 1860-ban. Elefántok sétálnak az észak-londoni Camden dokkjainál, zebrák húzzák a Mazawattee tea reklámszekerét - 1914-ben. Csak néhány a Londoni Zoológiai Társaság (Zoological Society of London, ZSL) képgyűjteményéből, amely 2007 októberétől az interneten is megtekinthető.

A állatkertet is működtető társaságot 1826-ban hozták létre azzal a céllal, hogy jótékonysági szervezetként támogassa a környezetvédelmi tudományos és oktató munkát, a fajok védelmét és az élőhelyeik fenntartását célzó környezetvédelmi tevékenységet. Az online képgyűjteményben részben a Londoni Állatkert 150 éve felhalmozódott, részben pedig jelenlegi állat- és növényállományáról készült friss fotói tekinthetők meg.

Forrás: Zoological Society of London (ZSL)

Még több kép a fotógyűjteményből

(A felvételeket a Londoni Zoológiai Társaság bocsátotta rendelkezésünkre)

A képek másolatai megvásárolhatók - a bevételekből befolyt összeget a társaság nemzetközi fajvédelmi programokra fordítja. Az állatkert egyik legfontosabb célja a veszélyeztetett fajok szaporítása: az itt található több mint 650 fajból 112 szerepel a veszélyeztetett fajok Vörös Listáján. Az intézmény 130 faj tenyésztési programjában működik közre.