Tűzvihar Kaliforniában - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A Hollywood környékén pusztító kaliforniai erdőtüzek fotói az elmúlt napokban az újságok címoldalára kerültek. Lássuk, hogy fest a katasztrófa a műhold szemszögéből: bár maguk a tüzek nem látszanak fentről, füstjük több mint ezer kilométerre is eljut az óceán felett, az elmúlt néhány nap leglátványosabb, az űrből is észrevehető jelenségét alakítva ki bolygónkon.
Vágólapra másolva!

Az erdő- és bozóttüzek kialakulásának feltételei a szárazság, a szél és a hőség. Kalifornia déli részén mindhárom bekövetkezett: a kevés idei csapadék miatt kiszáradt a növényzet egy része, meleg van, és erős szél fúj a szárazföld felől a tenger irányába.

Forrás: ELTE

Minden feltétel adott tehát a "tökéletes tűzvihar" kialakulásához - ezt nem a cikk szerzői, hanem a San Diego-i katasztrófavédelem vezetője állítja. A következmények űrperspektívából is látványosak: a fenti kép kiterjedése mindkét irányban ezer kilométer, és nyugati határán még nincs vége az erdőtüzek füstjének.

Forrás: ELTE

A Los Angeles- és San Diego-környéki helyzetet mutató képen látható piros jelek a NASA műholdas tűzjelző szolgálata által felismert és a felvételen bejelölt tűzfészkeket jelentik (szabad szemmel, kiemelés nélkül ezek nem látszanának). Az erős szélben nemcsak a füst, de helyenként a sárgás színű por is útra kel a Csendes-óceán felé.

Az Aqua műhold MODIS-rendszerének felvétele október 22-én készült.