A Föld leghosszabb életű állatai

Vágólapra másolva!
Walesi tudósok Izland partjainál nemrégiben egy olyan kagylót találtak, amely a vizsgálataik szerint több mint négyszáz évet élt. Ezzel jelenleg ez a kagyló a bizonyítottan legtovább élt állati egyed a Földön. Az esemény apropóján összegyűjtöttük, mely állatfajok egyedei érhetnek el akár emberi léptékkel mérve is matuzsálemi kort, melyek a világ leghosszabb életű állatai.
Vágólapra másolva!

A kagylók héján látható gyűrűket megszámolva, a fák évgyűrűihez hasonlóan, meghatározható az állat életkora. Ezt tették Paul Butler tengerbiológus és munkatársai, akik a walesi Bangor Egyetem kutatóiként vizsgálták Izland part menti vizeit, és a tengerfenékről hoztak fel egy kagylót, amely az Arctica islandica fajhoz tartozott. A kutatás az Európai Unió támogatásával megvalósuló Millennium-projekt része, amelynek célja az elmúlt ezer évben végbement éghajlatváltozás tanulmányozása. A kutatók elmondása szerint a kagylóhéj növekedési gyűrűit vizsgálva következtetni lehet az adott időszakban uralkodó ökológiai tényezőkre - a tengervíz hőmérsékletére, a sókoncentrációra, de a táplálékellátottságra is.

1. helyezett: A sellőkagyló

A pontos kormeghatározás tanúsága szerint a kagyló 405-410 éves volt, így megdőlt az eddig ismert legidősebb állat életkori rekordja. A kutatók még csak találgatni tudnak, hogyan képesek ezek a kagylók ilyen sokáig élni. Valószínűnek tűnik, hogy a tengeri életkörülmények hozzájárulnak e kagylók hosszú élettartamához - több kétszáz évnél idősebb egyedet találtak már az Ír-tengerben és az Északi-tengerben is. Emellett Chris Richardson, a kutatócsoport egyik tagja azt gyanítja, hogy a kagylók evolúciójuk során olyan hatékony élettani védőmechanizmusokat fejlesztettek ki, amelyek segítségével ellensúlyozni tudják az öregedés folyamatait. E mechanizmusok vizsgálatával közelebb juthatunk az öregedés pontosabb megértéséhez is.

A jelenleg ismert legidősebb állat tehát a 405-410 éves kor elérésére is képes Arctica islandica tengeri kagyló. Vajon mely állatfajok képviselői élhetnek még emberi léptékkel hasonlóan hosszú ideig? Összegyűjtöttük ezeket a fajokat, a lista azonban sok bizonytalansággal terhelt. A kagylóktól eltérően ugyanis a legtöbb faj egyedeinek életkorát csak közelítőleg lehet meghatározni. A kagylók kormeghatározásához hasonló módszerrel lehet a halak életkorát is megbecsülni. A pikkelyeket vizsgálva "évgyűrűket" fedezhetünk fel rajtuk, ezek kialakulását a télre és a nyárra jellemző ökológiai körülmények váltakozása okozza. Más állatfajok esetében - például a kutyáknál és a macskáknál - a fogak állapota alapján lehet a legpontosabb becslést adni az állat életkoráról: a fiatal egyedeknél a fogak növekedése, míg a felnőtteknél a fogak kopása jelzi az életkort.

Forrás: [origo]

Sellőkagyló

Ajánlat: Megtalálták a Föld leghosszabb életű állatát

Az elhalt állatok kormeghatározása fogazatukon kívül csontjaik alapján is történhet. A csöves csontok középső részét diafízisnek, a végüket pedig epifízisnek nevezik. A csontnövekedés során a diafízis és az epifízis között egy porcos korong található, e lemez közepén a porcképződés folyamatos, a két szélén pedig csontszövet jön létre, így hosszabbodik a csont. Amint az állat kifejlett korba lép, e porcos lemez eltűnik, és a csont nem képes tovább hosszanti irányba növekedni. E csontosodási folyamat állapota megfigyelhető a csontmaradványok vizsgálatakor, a szakemberek ez alapján meg tudják becsülni az állat életkorát.

Egy-egy faj legidősebb képviselői gyakran állatkertekben vagy rezervátumokban élik le életük jó részét, s igen szép kort élnek meg. A vadon élő egyedek ezzel szemben szinte soha nem érik el a faj élettani jellegzetességeiből következő maximális életkort, hiszen többségük baleset vagy ragadozó áldozata lesz, vagy betegségben múlik ki.