Többszáz kilométeres hósáv Bécstől Budapestig

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hétvégén és a hét elején átvonuló hidegfront hózáporai az ország szinte teljes nyugati és középső részét elérték, de a műholdkép tanúsága szerint két-három napig tartós hótakaró csak egy szűk, 20-30 kilométer széles, de több száz kilométer hosszú sávban alakult ki.
Vágólapra másolva!

A műholdkép közepén, az alföldi területeken minden fehér terület havat jelez, felhők csak a magashegységekben, az Alpokban és a Kárpátokban vannak, délnyugaton, a Dráva és a Mura völgyében helyenként ködöt találunk.

A mindkét irányban majdnem 400 kilométer kiterjedésű felvételen az említett hópászta Bécstől északnyugatra, Alsó-Ausztriában kezdődik, majd folyamatosan keskenyedve Pozsony, Komárom, majd a Vértes-hegység vonalában haladva Budapest és Székesfehérvár közt továbbnyúlik, metszi a Csepel-szigetet és Dabas környékén ér véget - a szerda délelőtti állapot szerint. A felvételen az is látszik, hogy a pászta déli oldala a Bécs-Győr-Bakony vonalban szélesebb is lehetett. Az ország leghavasabb hegyvidékei szerdán a nem különösebben magas Vértes és északabbra a Gerecse, illetve a nyugati határszélen az alpi hótakaróhoz csatlakozó Kőszegi- és Soproni-hegységek voltak. A Duna vonala ott figyelhető meg különösen jól, ahol a part havas: Komárom környékén, illetve Budapesttől délre, ahol a Csepel-szigetet határoló mindkét folyóág látszik.

Forrás: ELTE

Töltse le a felvételt nagyobb méretben, feliratok nélkül!

Tavaly ilyenkor...

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét november 28-án, szerdán rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.