Karácsonyi meglepetés: szűznemzéssel született cápa Nyíregyházán

Vágólapra másolva!
Meglepetés fogadta december 18-án, kedden reggelre a nyíregyházi állatpark dolgozóit: egy 30 centiméter nagyságú újszülött fehérfoltú szirticápa-kölyköt találtak az 50 ezer literes cápamedencében. Az újszülött érkezésére egyetlen magyarázatot látnak: apai közreműködés nélkül, szűznemzéssel fogant.
Vágólapra másolva!

A medencén két feketefoltú hím szirticápa egy fehérfoltú szirticápa nőstényével osztozik, s a két faj nem szaporodik egymással - mondta el Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény osztályvezetője. Ibolya, a nőstény öt éve él fajtárs nélkül, ezért a váratlanul érkezett kis állat a szakértőket is meglepte - a közeljövőben vizsgálatokkal fogják kideríteni a kicsi fogantatásának pontos körülményeit.

A karácsonyi meglepetés legvalószínűbb magyarázata az úgynevezett szűznemzés lehet, amely során az utód a megtermékenyítetlen petesejtből fejlődik ki - ez a cápafélék között már több ízben megfigyelt jelenség, lásd Anya csak egy van, apa egy sincs: szűznemzés cápáknál című korábbi cikkünket.

Forrás: MTI/Kiss István

A cápabébi itt még anyjával a Nyíregyházi Állatpark akváriumában

Korábbi kutatási eredmények arról számoltak be, lehetséges, hogy az összes cápafaj nőstényeinek általános képessége a szexuálisról aszexuális szaporodásra való átváltás. Vélhetően olyankor vetik ezt be, ha nincs sok esélyük saját fajukhoz tartozó találkozni - például fogságban. Egyre gyakrabban jelenik meg azonban a szűznemzés a cápák természetes élőhelyein is, mivel itt a különféle emberi beavatkozásoknak köszönhetően egyre kisebb a cápák populációsűrűsége. E körülmény miatt a szűznemzés akár el is terjedhet a cápák körében, ami visszavetheti a cápafajok genetikai változatosságát, túlélőképességét és egészségét.

Forrás: MTI/Kiss István

Ajánlat: A vaskori disznó és sorstársai - különleges hibridek az állatvilágban

A gondozók első dolga mindenesetre az volt, hogy kimenekítsék a cápakölyköt a közös medencéből, mielőtt a felnőtt példányok, akár maga az anyja felfalhatta volna. Most az új helyén, egy akváriumban ismerkedhetnek meg a látogatók a kis cápával, amely fajának megfelelően ragadozóként kisebb halakkal táplálkozik - írja az MTI.

A Nyíregyházi Állatpark télen 9 és 16 óra között látogatható.