Idegsejtek szivárványszínekben: az agy belseje, ahogy még nem láttuk

Vágólapra másolva!
A Harvard University és az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói olyan genetikailag módosított egereket hoztak létre, melyek sejtjei szó szerint a szivárvány minden színében pompáznak. Az angol brain (agy) és rainbow (szivárvány) szavak összevonásával a technika a "Brainbow" nevet kapta. Segítségével pontosabb képet rajzolhatunk arról, milyen hálózatot alkotnak az idegsejtek az agyban. Cikkünkben bemutatjuk az amerikai kutatók által az [origo]-nak eljuttatott - szinte festményszerű - mikroszkópos felvételeket.
Vágólapra másolva!

Jeff Lichtman és munkatársai medúzáktól, koralloktól és baktériumoktól "kölcsönzött" géneket építettek be egerek genetikai állományába. Munkájuk során elsősorban az agy sejtjeire összpontosítottak, mivel ez az a szerv, melyben a sejtek megfelelő kapcsolódása a legnagyobb jelentőséggel bír, és emiatt fontos, hogy a szomszédos sejteket könnyen meg lehessen különböztetni egymástól.

Ha a bejuttatott gének fehérjetermékét bizonyos hullámhosszú fénnyel gerjesztették, a fehérjék különböző - kék, sárga, piros - fénnyel világítottak. A kutatók nem egy, hanem három ilyen gént juttattak minden egyes egérsejtbe, mégpedig egy rafinált genetikai trükk révén. Ezáltal többé-kevésbé a véletlen dönti el, hogy az egyes "festékgének" (kék, sárga és piros) közül melyik és hány példányban kapcsol be, vagyis mennyire intenzíven fejeződik ki az egyes sejtekben.

Így valóban a szivárvány színeit sikerült "kikeverni", amelyek speciális mikroszkóp segítségével láthatóvá tehetők. "Ugyanúgy, ahogyan a televízió kikeveri a színeket kékből, zöldből és pirosból, az idegsejtekben jelenlevő három vagy több festék is számtalan árnyalatot képes létrehozni" - mondta Lichtman, a kutatás vezetője. Az elv valóban hasonlatos ahhoz, ahogyan a televízió működik, csak a sejtekben nem kék, zöld és piros, hanem kékeszöld, sárga és piros festékek keverednek. A piros színért felelős gén korallból, míg a másik kettő medúzából származik.

Forrás:

Agykérgi idegsejtek. Az agykéregre az idegsejtek rétegekbe szervezett elhelyezkedése jellemző. A képen jól látszanak a felső rétegek kisebb, egymással kapcsolatot létesítő sejtjei, illetve egy sejtszegényebb réteg alatt szépen kirajzolódik a nagyobb méretű úgynevezett piramissejtek rétege - Jeff Lichtman (Harvard University) szívességéből

Molekuláris genetikai módszerek felhasználásával a kutatók kis DNS-csomagokban helyezték el a három gént, majd ezeket a konstrukciókat juttatták be fejlődő egerek sejtjeibe. A publikáció első szerzője, Jean Livet "molekuláris félkarú rablóknak" nevezte a genetikai csomagokat. Ahogy az ismert szerencsejátékban különböző kombinációk alakulhatnak ki a három véletlen ábrából, itt is valami hasonló történik. "Minden sejt félkarú rablót játszik, így alakítva ki a saját színét" - írta Livet. Ahhoz azonban, hogy a festékanyagokat kódoló gének aktiválódjanak, szükség van még egy, Cre jewlzésű, baktériumból származó gén jelenlétére is. "Ha a festékgének a félkarú rablók, akkor a Cre maga a kar, mely a gépet beindítja" - magyarázta a kutató.

A fluoreszcensen világító fehérjék véletlen arányainak köszönhetően csaknem kilencven különböző szín alakult ki az idegsejtekben. Mintha egy modern festő ecsete nyomán születtek volna e különleges képek. Az amerikai kutatók kérésünkre eljuttatták szerkesztőségünknek az első, leglátványosabb felvételeket.

Persze a sejtek csak speciális, fluoreszcens mikroszkóp alatt vizsgálva világítanak, így maguk a Brainbow-egerek kívülről olyanok, akár hétköznapi társaik. A technikának vannak azért hátrányai is a hagyományos idegsejt-jelölési eljárásokhoz képest. "Ez nem olyan, mint az ún. hagyományos Golgi-festés, amelyhez elég egy hétköznapi mikroszkóp is" - mondta Livet. Egy erre a célra megfelelő fluoreszcens mikroszkóp ára pedig akár több tízmillió forintnak megfelelő összeg is lehet. A másik nehézség, hogy a módszer csak genetikailag módosított élőlényeken működik, így emberi vizsgálatokra nem alkalmas.

Cserébe viszont az idegtudósok minden eddiginél összetettebb képet kaphattak az idegsejtek egymáshoz képest elfoglalt helyzetéről. A módszer ugyanis lehetővé teszi, hogy ne csak egyetlen sejt pozícióját vizsgálják a hálózatban, hanem megjelenítsék magát a teljes idegsejthálózatot. Sokkal tisztább képet lehet így kapni az egyes idegsejtek egymással kialakított kapcsolatairól - így egész sejtpopulációkat lehet egyidejűleg tanulmányozni. A kutatóknak az egerek idegrendszerének első vizsgálatakor máris sikerült megfigyelniük néhány érdekes, korábban ismeretlen mintázatot, amelyek kialakulása még magyarázatra vár.

Forrás: [origo]

Agytörzsi idegnyúlványok és kapcsolatok. Az agytörzs hallásért felelős területén fotózták az idegsejteknek ezt a bonyolult szövedékét. Nagyon vaskos nyúlványok jellemzik az itt található idegsejteket, mivel a rendszer megköveteli a hallásból származó információk gyors továbbítását - Jeff Lichtman (Harvard University) szívességéből

Forrás: [origo]

Agykérgi gliasejtek. A gliasejtek - mint a képen látható ún. asztrogliák - táplálják az idegsejteket és segítik a működésüket. Ha sérülés éri az agyat, az asztrogliasejtek a helyreállító munkálatok főszereplői - Jeff Lichtman (Harvard University) szívességéből

Forrás: [origo]

A hippocampus gyrus dentatus nevű része - Jeff Lichtman (Harvard University) szívességéből

Forrás:

Szépen elkülöníthetők az ideg- és gliasejtek ezen a hippocampus nevű agyterületen készített képen - Jeff Lichtman (Harvard University) szívességéből