Három szülőtől származó emberi embriók készültek

Vágólapra másolva!
Brit kutatók olyan emberi embriókat készítettek, amelyek genetikai állománya három különböző szülőtől származik. Az eredmény nagy lépés lehet súlyos, anyai ágon öröklődő betegségek egész csoportjának megelőzéséhez.
Vágólapra másolva!

A Newcastle University kutatói egy férfi és két nő DNS-ét használták fel az embriók laboratóriumi előállításához. Első lépésben mesterséges megtermékenyítéssel hoztak létre embriókat, hagyományos módon, petesejtek és hímivarsejtek felhasználásával (azaz két szülőtől).

Az újítás ezután következett: létrehozásuk után néhány órával tíz embrióból kivették a sejtmagot - amely már tartalmazta a "főanya" és az apa egyesített genetikai állományát -, és egy olyan, másik nőtől származó petesejtbe ültették át, amelyből a genetikai állomány zömét előzetesen eltávolították. A genetikai állomány meghagyott kis része olyan információkat kódolt, amelyek a mitkondrium nevű sejtszervecskék előállítását szabályozza.

Miért volt erre szükség? A mitokondriumok létfontosságúak a sejt működése szempontjából; ezek a sejt "erőművei", amelyek az energiát termelik. A mitokondriumok hibás működése azonban mintegy 50 igen komoly betegség forrása lehet, amelyek egyike 6500 emberből egyet érint - ilyen eredetűek például egyes májelégtelenségek, izomsorvadásos betegségek vagy a vakság egyes típusai. Jelenleg nem létezik rájuk gyógymód.

A mitokondriumoknak van saját genetikai állományuk is, és csak a petesejttel, tehát anyai ágon öröklődnek. Az eljárással a kutatók célja az volt, hogy segítsenek azokak a nőknek, akik gyereket szeretnének, de valamilyen mitokondriális betegségben szenvednek: az eljárással megszabadultak az eredeti petesejtben lévő, hibás genetikai állományú mitokondriumoktól, sőt az előállításukat szabályozó, a sejtmagból származó fő genetikai anyag tekintetében is "biztosra mentek".

A kutatók beszámolója szerint a fent említett, egyébként kezdetben hibásan fejlődő tíz embrió a sejtmag átültetése után normális irányba fejlődött tovább. Az eljárás kísérleti jellege miatt az embriókat hat napon belül megsemmisítették - írja a BBC.

Egérkísérletekben azonban korábban már végigvitték az eljárást, egészen az új egyedek megszületéséig. Ezek alapján a kutatók azt állítják, hogy a "harmadik szülőnek", azaz a töredékes genommal rendelkező petesejt donorjának tulajdonságai nem jelennek meg az utód látható tulajdonságaiban.

Az eredmény természetesen megosztotta a közvéleményt: az egyik tábor a jövő ígéretes gyógymódját látja benne, a másik embereken való kísérletezéssel és a természettől való elrugaszkodással vádolja a kutatókat.