Kína 2013-ban önjáró szondát küld a Holdra

Vágólapra másolva!
Kína azt tervezi, hogy 2013-ban önjáró robotszondát juttat el a Holdra, majd négy évvel később olyan egységet indít, amely talajmintával megrakodva tér vissza a Földre - jelentette be Je Pej-csian, az ázsiai ország Hold-programjának főkonstruktőre.
Vágólapra másolva!

A szakember elmondta: ha a műszaki munkák eredményesen zajlanak, tarthatóak a tervezett határidők. Közölte azt is: miután a pekingi kormány jóváhagyja a kínai szakemberek terveit, azonnal hozzákezdenek az előkészítő munkákhoz.

Ezek eredményeként 2017-re elkészülhet az az űreszköz, amely képes lesz leszállni a Holdra, majd visszatérni a Földre. Az elképzelések szerint az expedíció időtartama 3 hónaptól akár egy évig is eltarthat. A főkonstruktőr hangsúlyozta, hogy amennyiben a rendszer beválik, emberek Hold-utazásaira is fel tudják majd használni.

Kína már tavaly megkezdte a Hold meghódítását. Októberben indította el az égitest felé Csang'e-1 keringőegységet, és valószínűleg a jövő évben küldi a Holdhoz a Csang'e-2 szondát.

A magyarul holdistennőt jelentő Csang'e novemberben 200 kilométeres magasságban sikeresen Hold körüli pályára állt, és már fényképeket is küldött égi kísérőnk felszínéről a földi irányítóközpontba.