Vágólapra másolva!
A háromnapos hétvégén a budapesti állatkert részint a húsvéthoz, részint a Víz Világnapjához, illetve a Meteorológiai Világnaphoz kapcsolódva családos rendezvényekkel, hajóversennyel, evezős játékokkal, kézműves programokkal, tojásfestéssel várja a látogatóit. Az állatkert az idei évtől a húsvéti ünnepek után nem fogad be nyulakat.
Vágólapra másolva!

2008 a Béka éve - a Kétéltű Bárka (Amphibian Ark) nevű kampány keretében a Fővárosi Állat- és Növénykert több más szervezettel, így az Országos Meteorológiai Szolgálattal, a Varangy Akciócsoporttal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Homoludens.hu-val közösen ezen a héten indította el a Béka évéhez kapcsolódó programjait. Március 20-ától láthatja a közönség a Vízparti Élet Házában berendezett új trópusi kétéltű bemutatót, illetve a Békabarát Kert elnevezésű bemutatóhelyet is. A programok egy része kifejezetten a békákhoz, illetve a kétéltűekhez kapcsolódik, miután a világ természetvédelmi szakemberei 2008-at a Béka évének nyilvánították, világméretű összefogást sürgetve a bolygónkon élő kétéltűfajok fennmaradása érdekében. Az elmúlt 25 év során a kétéltűfajok fele, köztük 500 békafaj került a kipusztulás szélére. Az egész világot megmozgató természetvédelmi programhoz - amelynek fővédnöke a neves természetfilmes, David Attenborough - a Fővárosi Állat- és Növénykert is csatlakozott.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Mit tehetünk a békákért?

Teremtsünk kertünkben békaélőhelyet! Egy naposabb helyen alakítsunk ki kis tavat, amelynek legyen széles, lapos parti sávja is. Ültessük körbe a tavacskát parti növényzettel. Legyen a tóban úszóleveles vízi növény is pl. tündérrózsa, tavirózsa, amely napozóhelyként, rovarfogó helyként és búvóhelyként szolgál a béka számára. A tó körül elhelyezett kiálló kövek, gyökerek, fatörzsek vagy megfelelően kialakított cserepek alatt lévő üregek remek szállást búvóhelyet teremtenek sok varangyfaj számára. A békák tavában ne tartsunk halakat, mert azok megeszik a lerakott petéket.

Vegyünk részt természetvédelmi csoportok környezetszépítő megmozdulásain, segítsen rendbe tenni a közeli élővizek környezetét, hogy a békáknak is tiszta otthonuk legyen.

Fogadjunk örökbe egy békát az állatkert oldalán!



Március 22-én, azaz nagyszombaton a Víz Világnapjához kapcsolódó családos rendezvénynek ad otthont az Állatkert. A Fővárosi Vízművekkel közös, egésznapos rendezvényen hajóverseny, evezős játék, víz-teszt, több állomásos játék, valamint kézműves programok, tojásfestés, tojáspatkolás, mézeskalács-festés segít egy felejthetetlen napot szerezni az Állatkertet felkereső látogatóknak. A rendezvény központi színpadán 9 órától változatos játékos program, 11 órától mesejáték, 12 órától Lola koncertje, 14 órától ismét egy mesejáték, 15 órától pedig tánciskola szórakoztatja a közönséget. A Japánkertben Fess vízzel! foglalkozás, a Barlangterem bejárata közelében pedig öko-játékok (ÖKO-Pannon Kht.) teszik teljessé a programkínálatot. A 14 éven aluli gyermekek egész nap díjmentesen látogathatják az Állatkertet.

Húsvét vasárnapján és hétfőjén, tehát 23-án és 24-én természetesen a húsvéthoz kötődő programokkal készül az Állatkert. A kert tizenégy pontján lesznek programhelyszínek, változatos kínálattal. Lesz tojáskereső verseny, húsvéti kvízjáték, tojásfestés, zsonglőrtanoda, "nyuszi hopp" ugróverseny, "káposzta les", és sok más program is. A Japánkertben ugrálóvár és nyuszisimogató várja a kisebbeket, a Noé Arénában pedig az állatbemutató nyújt betekintést néhány különleges élőlény vadonbeli életébe. A főkapuval szemközt felállításra kerülő színpadon mindkét nap délelőtt 10-től délután 5-ig folyamatos programról gondoskodtak a szervezők, több koncertre, kvízjátékra és egyéb bemutatóra kerül sor a két nap folyamán. A fellépők között lesz az Alma Együttes, a Kolompos, a Füles Mackó, Mikola Péter és Kéry Kitti is.

Húsvéti nyúl tartása

A vásárlók körében a kölykök, illetve a törpenyúl fajták a népszerűek, fontos tudnivaló azonban, hogy a nyúlfiak 20 és 28 napos koruk között térnek át a tejről a szilárd táplálékra, ezért, ha valaki túl fiatal nyulat vásárol, biztosítania kell a nyúl megfelelő, tejjel történő táplálását. Bármennyire is aranyosak, a legjobb, ha ilyen fiatal nyulat nem vásárolunk.

A nyúl nem ugyanazt eszi, mint az ember, a vasárnapi ebéd maradékát tehát ne is próbáljuk odaadni neki, ugyanez vonatkozik a csokoládéra, és hasonló nyalánkságokra. A legjobb, hogyha a nyúl táplálékának alapját a boltokban kapható nyúltáp képezi (amely a fogak megfelelő kopását is elősegíti). Ezt naponta friss zölddel, sárgarépával, karalábéval, retekkel és káposztával egészíthetjük ki. Fontos, hogy elegendő szénát is kapjon, mert az állatnak megfelelő mennyiségű rostra is szüksége van.

A nyúl vízigénye - ha nem csak tápot és szénát, hanem zöldségeket is kap - nem túl jelentős; ennek ellenére helyes, ha van előtte ivóvíz.

A nyúlfiak számára 20-30 °C, a felnőttek számára a 15-20 °C a megfelelő hőmérséklet. A nyulakat leggyakrabban dróthálós nyúlketrecben tartják, mert a lakásban megrághatja például a szabadon futókábeleket, a tapétát, és bútorok lábait is.


A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarországon az elsők között hívta fel a figyelmet az "idényszerű házikedvencként" megvásárolt húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra. Ahogy több mint egy évtizede minden évben, az idén is azt javasolja a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával eljárni a nyúltartás során (ez nemcsak belátás kérdése, hanem az állatvédelmi törvényben rögzített jogszabályi előírás is).

Forrás: MTI

Azok számára, akik végül nem vásárolnak nyulat, az Állatkert nyuszisimogatóval és jelképes örökbe fogadással teremt lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a "nyuszi-élményből". Ahogyan az intézmény tavaly már bejelentette, az idei évtől nem fogad be nyulakat a húsvéti ünnepek után. A probléma ismertté válása nyomán ugyanis az utóbbi egy-két évben már nem azok éltek ezzel a lehetőséggel elsősorban, akiknek eredetileg szólt. Leginkább azok vittek a kertbe nyulakat, akik eleve nem törődtek a felelősség kérdésével, hanem kifejezetten arra számítottak, hogy a nyulakat úgyis "leadják" az Állatkertben. A nyulak befogadásának gyakorlata tehát a továbbiakban inkább az állattartással kapcsolatos felelősség megkerülésével járó magatartást erősítené.