Elindult az első magyar internetes tudományos tévécsatorna

Vágólapra másolva!
Döntően a magyar kutatás-fejlesztés és oktatás képviselőinek közreműködésével interaktív formában mutatja be a tudomány és technika eredményeit az első magyar tudományos tematikus csatorna TTv TudásMédia néven.
Vágólapra másolva!

A médiaszolgáltatást a programra alakult piaci médiavállalkozás, az Akadémiai Tudás-Média Zrt. végzi, melynek tulajdonosai pénzügyi befektetők és akadémiai intézetek. A társaság referenciáját elsősorban munkatársainak eddigi szakmai teljesítménye jelenti. A Mindentudás Egyeteme, a tudományos ismeretterjesztő sajtó, rádió és televízió, valamint a professzionális televíziós műsorgyártás szakemberei fogtak össze a kezdeményezésben, amelyet hétfőn mutattak be a sajtó képviselőinek.

A bemutatót Pálinkás Gábor akadémikus, főigazgató nyitotta meg a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontjában. Ez egyike annak a hat akadémiai intézménynek, amelynek kutatói szakmai háttértámogatást nyújtanak a tudományos televíziónak.

Magyarországon jelentős a tudomány iránti érdeklődés, melyet a mai televíziós kínálat nem elégít ki - mondta Fábri György, a TTv TudásMédia szakmai vezetője, az MTA kommunikációs igazgatója. 2007 elején a Medián felmérésében arra a kérdésre, hogy szükség van-e egy tudományos csatornára Magyarországon, a megkérdezettek 45 százaléka igennel válaszolt.

A TTv egyhónapos tesztüzemmel indul az interneten a www.tudasmedia.hu címen. A vezetékes internet piaca egyre bővül, jelenleg már meghaladja az 1,2 milliót a hozzáféréssel rendelkező háztartások száma. A TTv TudásMédia egyúttal üzleti vállalkozás is: stratégiai célja, hogy 2009 tavaszáig egymillió hazai háztartásban nézzék a digitális tudományos csatornát - vázolta terveiket Fábri György.

A program becsült éves költségvetése 4,5-5 millió euró, amelyhez 2010-ig további 2,5 millió euró forrásigény járul. A tesztüzem már most is 350 ezer háztartást érhet el. A vállalkozás kockázati tőkebefektetőket is meg kíván győzni arról, hogy pénzügyi forrásaik megfelelő helyre kerülnek.

A hétfőn elindult adás napi 18 órában közvetít tudományos tartalmú műsorokat, híradót, háttéranyagokat és a Mindentudás Egyeteme előadásait. A honlap interaktív, kívülről is tölthetők fel anyagok, természetesen szakmai előkészítő munkát követően.

"Külön szkeptikus rovat foglalkozik az áltudományokkal. Alternatívát kívánunk felmutatni az elemi tudományos tényekkel szembeni műsorgyártással szemben" - jelezte Fábri György. A feltöltött digitális tartalmat a későbbiekben oktatási, felnőttoktatási célokra is használhatják.