Különleges alakú szaharai homokvihar - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Február és március a szaharai homok és por leglátványosabb kitöréseinek időszaka a Földközi-tenger felett. A sárga színjáték idén sem maradt el, sőt, március utolsó hetében egy különleges alakú forma jött létre: egy gyengülő melegfront, amelynek déli oldalát homok, az északit felhők alkották.
Vágólapra másolva!

A mindkét irányban 1750 kilométer kiterjedésű terület Afrika északi partjaitól térségünkig nyúlik. Ezen belül Líbiától indulva a Fekete-tenger fölé ér egy hatalmas felhőalakzat, amely északon a Balkán teljes keleti részét és Görögország nagy részét elborítja. Déli ága azonban nem felhőből, hanem sivatagi porból és homokból áll, és az afrikai partvidék mentén több kisebb, a tenger fölé jutó porkitörést vehetünk észre.

Forrás: ELTE

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Első nagyított ábránkon e porkitörések egyikét részleteiben láthatjuk. A homok és por különböző sűrűségű rétegeket, hullámokat alkotva jut a tenger fölé. A különböző irányok a különböző magasságban uralkodó szélirányokat jelölik, amelyeket így a por láthatóvá tesz.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése: 250x250 kilométer

Az impozáns felhősáv mentén Észak-Görögországig jut el a sivatag pora. A sáv nyugati oldalán, a fehér felhők mellett sárgás szín fedi a felszíni alakzatokat; ez bizony maga a sivatagi anyag, amely több mint ezer kilométerre jutott forrásától.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése: 250x250 kilométer

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét március 23-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.