Vágólapra másolva!
Egy amerikai antropológusnak sikerült "megszólaltatnia" a körülbelül harmincezer évvel ezelőtt kihalt Neander-völgyi embert.
Vágólapra másolva!

A Neander-völgyi ember (Homo neanderthalensis) mintegy 200-250 ezer éve jelent meg, és körülbelül 30 ezer évvel ezelőtt tűnt el. Európa és Ázsia egyes területein élt, az utolsó időkben a mai emberrel (Homo sapiens) együtt.

Robert McCarthy, a floridai Atlantic Egyetem antropológusa és kollégái a kihalt emberős hangképző szerveit rekonstruálják, hogy szimulálják beszédüket. Meggyőződésük szerint a Neander-völgyiek beszéltek, ám másként, mint a Homo sapiens: hangképző szervük ugyanis nem volt alkalmas arra, hogy ugyanazt a magánhangzót különböző hosszúságban ejtsék ki. Ennek következtében meg volt fosztva a Homo sapiens azon képességétől, amely hangsúlyossá teszi a modern ember beszédét, és segít a mondandó értelmének megértésében.

A kutatók számítógépesen modellezték, hogyan hangozhatott a Neander-völgyi szájából az i-hang, a továbbiakban pedig egy teljes mondatot szeretnének rekonstruálni.