A majmok is szeretik a főtt ételeket

Vágólapra másolva!
A csimpánzok, a gorillák és az orángutánok megfőzve szívesebben fogyasztják a húst, a krumplit és a répát, mint nyersen - derült ki egy amerikai kutatás eredményeiből.
Vágólapra másolva!

A megfigyelés arra utal, hogy őseink valószínűleg ösztönösen előnyben részesítették a főtt ételeket, és amint rájöttek a tűzcsinálás módszerére, feltehetően azonnal elkezdték sütni-főzni eledelüket - vélekedik Richard Wrangham, a Harvard Egyetem antropológusa, aki a kutatást irányította.

A kísérletek során a majmok elé főtt és nyers húst, krumplit és répát raktak. Az állatok az esetek többségében a meleg étel mellett döntöttek, és otthagyták a nyers eledelt.

Wrangham szerint az a felfedezés, hogy az emberszabású majmok kedvelik a főtt ételt, megerősíti azt az elméletet, amely szerint a főzés kulcsfontosságú szerepet játszott az emberi evolúció folyamatában.

Az átsült ételeket könnyebb megemészteni, és rendszeres fogyasztásuk minden bizonnyal hozzájárult a Homo erectus szervezetében 1,8 millió évvel ezelőtt végbement anatómiai változásokhoz, úgy mint a nagyobb méretű agy, a kisebb bélrendszer és a gyengébb fogak kialakulásához.