A másnaposság kémiájától kis robotokig - Európai Diákalkotó Fesztivál Budapesten

Vágólapra másolva!
Több mint négyszáz európai fiatal vett részt múlt héten az ESE 2008 (Expo-Science Europe 2008) elnevezésű rendezvényen, amelyet Prága, Charleroi, Coimbra, Pozsony, Drezda és Tarragona után ezúttal Budapest látott vendégül. A nagyszabású programot a párizsi székhelyű Nemzetközi Tudományos és Műszaki Szabadidő Mozgalom (MILSET) szervezi minden páros esztendőben azzal a céllal, hogy a természet- és műszaki tudományokat népszerűsítse a középiskolások körében.
Vágólapra másolva!

Minden olyan országban, ahol működik tagszervezetük, a tanulmányi év során versenyt hirdetnek a diákoknak technikai, természettudományi tárgyú alkotások elkészítésére. A legjobbakat azután egyhetes fesztiválon látják vendégül, ahol a résztvevők bemutathatják díjnyertes alkotásaikat egymásnak és az érdeklődőknek.

A főleg Európából, illetve a világ néhány más országából érkezett fiatalok idén is nagyon sokféle alkotással rukkoltak elő a Millenárison tartott rendezvényen. Minden résztvevőnek saját standja volt, amelyeken összességében több mint 250 alkotást lehetett megszemlélni.

Volt, aki látványos poszteren dolgozott fel egy műszaki témát, mások saját fejlesztésű számítógépes programokat hoztak, megint mások kis robotokkal, modelltárgyakkal mutatkoztak be. Egy görög csoport például saját iskolájuk fűtési rendszerét vizsgálta felül, és alkotott meg rá egy olyan, a külső hőmérséklettől függő új szabályozási rendszert, amellyel 35%-kal csökkentették az iskola éves energiafogyasztását.

Egy olasz fiúkból álló társaság a pókhálók tanulmányozásában mélyedt el, azt vizsgálva, hogy mely mechanikai tulajdonságok teszik olyannyira alkalmassá a zsákmány megfogására. Egy Vilniusból érkezett csapat pedig a kutyák idomítási módszereinek összehasonlítására vállalkozott.

A rendezvény magyar résztvevői olyan középiskolások közül kerültek ki, akik az év közben lezajlott Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállításon mérték össze ügyességüket. "Ezt a hazai előválogató versenyt 13 éve minden tavasszal a TIT Kossuth Klub Egyesület szervezi, amely 1995 óta tagja a MILSET-nek, és idén az ESE 2008 társszervezője is volt egyben" - mondta Lugosi Győző, az Egyesület igazgatója.

A versenyre bármely 10-18 éves diák pályázhat, és a sikeresebb tanulók jutalma egy-egy hazai vagy külföldi tanulmányi kiránduláson, táborban való részvétel. Az elmúlt évek versenyeinek eredményei, a díjazottak és pályamunkáik megtekinthetők ezen a címen.

Az idén tíz magyar csapat kapta meg a lehetőséget a nemzetközi fesztiválon való szereplésre:

Polenyik Dóra Szilvia, Lantos Csilla: Humáninfra-képalkotás, és A petrolkémia haszna a fizikában, illetve környezetünkben (felkészítő: Dr. Jarosievitz Beáta, Ady Endre Fővárosi Gyakorló Kollégium, Budapest)

Fülöp Zsófia, Kiss Evelin, Lenkei Kata: A magyar tudomány világának női képviselői (felkészítő: Hajós Anikó, Ady Endre Fővárosi Gyakorló Kollégium, Budapest)

Yetik Damla, Egri Norbert: A szarvasi termálvíz és az afrikai harcsa esete (felkészítő: Majorosné Murányi Viktória, Rácz Istvánné dr., Hunyadi János Általános Iskola, Békésszentandrás)

Sallai Nelli: A kumarin kétarcúsága (felkészítő: Hobinka Ildikó, Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest)

Ivánkay Péter: A másnaposság kémiája (felkészítő: Hobinka Ildikó, Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest)

Spohn Márton: Magas specifitású biokatalizátorok - egy lépéssel a gyógyszeripar előtt (felkészítő: Kondrák Mihály, Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Budapest)

Varga Torda: Adventív gombafajok kutatása a Long-erdon (felkészítő: Halász László, Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona, Sárospatak)

Holczer Viktor: Térbeli tangram (felkészítő: Árváné Doba Mária, Holczerné Burgetti Mónika, Jedlik Ányos Gimnázium, Budapest)

Varró Gábor: Mindennapi kenyerünk a tudomány asztalán (felkészítő: Dr. Gambár Katalin, Szent Margit Gimnázium, Budapest)

Forrás: [origo]

Polenyik Dóra Szilvia és Lantos Csilla standja az ESE 2008-on

Jarosievitz Beáta, Polenyik Dóra Szilvia és Lantos Csilla felkészítő tanára az ESE 2008 fesztiválról szólva elmondta: "A kiállítás, a diákok és tanárok tudományos tapasztalatcseréje nagyon hasznos volt, és egyre jobban alátámasztja, hogy a mai társadalom a természettudományon alapszik, nem lehet nélküle létezni, hiszen nincsen orvosi diagnosztika röntgen nélkül, nincsen mobiltelefonunk LCD nélkül, nincsen banki átutalás informatikai adatbázisok nélkül, és így tovább. A jövőre nézve nagyon fontosnak tartom a tehetséges tanulók minél korábban történő felismerését, motiválását, felkarolását, támogatását, valamint a természettudományos ismeretek széleskörű terjesztését, médiában való hatékonyabb kommunikálását".