Vágólapra másolva!
A Cambridge-i Egyetem Corpus Christi College-ában átadták a világ egyik legkülönösebb óráját, melynek hírnevét máris a londoni Big Ben-éhez hasonlítják. A hatalmas őssáska által mozgatott, Időfalónak keresztelt szerkezetet Stephen Hawking avatta föl, s ezentúl bárki megtekintheti az egyetem könyvtára előtti téren.
Vágólapra másolva!

Az órát nagyjából 1 millió fontos (303 millió forint) ráfordítással, saját költségén készítette John Taylor feltaláló, a Corpus Christi egykori hallgatója. "A hagyományos órák unalmasak; én érdekessé akartam tenni az idő ábrázolását. Azt is érzékeltetni akartam, hogy az idő pusztít - ha egy perc eltelt, már soha nem kapod vissza. Ez az oka, hogy az én sáskám nem egy Disney-figura" - magyarázta a BBC-nek Taylor.

Az 1,2 méter átmérőjű mechanikus órának nincsenek mutatói. Tetején hatalmas sáskafigura ül, amely a másodpercek múltával percenként kinyújtja a nyelvét, széttárja rémisztő állkapcsát, majd az 59. másodpercre összecsapja, elnyelve az időt, miközben rendszerint zöld színű szeme világossárgán villog. Ezért kapta a szerkezet a Kronofág (Időfaló) nevet.

Az óra az eredetileg ács John Harrisonnak, a XVIII. század legnagyobb órásának állít emléket. Az Időfalót a Harrison által feltalált grasshopper escapement ("sáskamű") nevű mechanikus billegő mozgatja - a három évszázada feltalált, sáska lábaira emlékeztető alkatrész megoldotta, hogy az órák szinte súrlódásmentesen, állandó kenés nélkül működhessenek.

A hatalmas rovar alatti számlap is különleges: külső gyűrűjén körbefutó LED-ek mutatják a másodperceket, a középső gyűrűn a perceket, végül a legbelsőn az órákat. Maga az óraszerkezet klasszikus: fogaskerekek és rugók alkotják a "lelkét".

Nézze meg az óra működését bemutató videót a Cambridge-i Egyetem honalpján!

A szerkezet néha kísérteties módon lelassul vagy éppen felgyorsul, néha megáll - a kronofág ilyenkor megrázza az egyik lábát, majd újraindul a szerkezet. Emiatt néha egy percet késik az óra, de minden öt percben végül korrigálja magát.

"Annyi kifejezés létezik a mindennapi életben az időről: rohan, ólomlábakon jár, megáll. Az idő múlása nem szabályos, hanem relatív annak függvényében, hogy éppen mi történik velünk. Ez az első óra, amely nem a pontos idő jelzésére készült" - foglalta össze az alkotó a készülék filozófiáját. A Corpus Christi órájában nem is kakukk vagy harang jelzi az órák múlását, hanem egy lánc, amely egy koporsóba esik, s ennek fedele is lecsapódik.

Az Időfalót, amelynek jelentőségét sokan máris a brit főváros jelképéhez, a Big Ben-hez hasonlítják, bárki megtekintheti a Corpus Christi College könytára előtti téren.