Kép: beindult a portugál hullámerőmű

Vágólapra másolva!
A világ megújulóenergia-termelésének egyik központja lett az Atlanti-óceán egyik kietlen portugál partszaka. A Porto városától északra eső partmenti vizekben működésbe állt, hullámenergiát hasznosító erőmű az első olyan hullámerőmű a világon, amelyet rákapcsoltak egy országos villamoshálózatra.
Vágólapra másolva!

A Pelamis-technológiával (lásd lent) működő erőművet három, egyenként 140 méter hosszú, óriási piros tengeri kígyóként a vízfelszínen lebegő berendezés alkotja, amelyek az óceán hullámzásának erejét alakítják át energiává. Bár a világon számos helyen próbálkoznak a hullámenergia parton történő hasznosításával, szakértők szerint a nyílt tengeri hullámoknak átlagosan ötször annyi energiájuk van, mint amikor a parthoz érnek.

A portugáliai aguçadoura-i tengerpartnál létrehozott hullámerőmű technológiáját az edinburgh-i székhelyű Pelamis Wave Power biztosította, s átadása a tervezés során figyelmen kívül hagyott helyi viszonyok bizonyos hatásai miatt több mint egy évet késett. Beindításával az ibériai ország jelentős lépéssel került közelebb kitűzött céljához, hogy ötven éven belül Európa vezető zöldenergia-hatalma legyen.


Animáció a Pelamis működéséről

A hullámenergia a legnagyobb lehetőségeket kínáló megújuló energiaforrás Portugáliában: az Atlanti-óceán hatalmas hullámai igen hosszú partszakaszon érik el a szárazföldet. Csúcsidőben az aguçadourai Pelamis-park 2,25 MW teljesítményre lesz képes, ami körülbelül 1500 család éves energiaigényét fedezi. A tervek szerint az erőművet később további 25 Pelamis-berendezéssel bővítik ki, akkor 21MW-ot termel majd - ez évente 60 ezer tonnával kevesebb széndioxid-szennyezést jelent Portugália számára.

Forrás: AFP