Hó az Alpokban - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két hét sorozatos hideghullámai már nemcsak az Alpok magasabb csúcsaira, de az 1500 méter fölötti gerincekre is meghozták a havat. Miközben Közép-Európát szinte folyamatos felhőzet takarja, a friss hó sok helyütt előbukkan a hamisszínes műholdképeken.
Vágólapra másolva!

A felvételen csak a svájci Alpok és északnyugati előtere, a horvát tengerpart és Észak-Olaszország egy része felhőmentes. Keletebbre a nálunk is elhúzódó felhős időt hozó frontokat láthatjuk, míg az Alpok déli előterében a Pó-síkság nyugati részén szokásos, mélyen megülő felhőzet fehér tömbjét találjuk. A gerincek mintázata Svájc mellett Ausztria nyugati és Olaszország északi részén is kilátszik a felhők közül.

Forrás: ELTE

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

(A felvétel kiterjedése 960x720 kilométer)

Ahhoz azonban, hogy a fehér felhőket a szintén fehér havas gerincektől megkülönböztessük, hamisszínes kompozitot kell készítenünk. Ezen olyan infravörös színeket teszünk láthatóvá, amelyek más erősséggel verődnek vissza a felhőkről, mint a hóról. A lenti képen a hó és jégfelszín élénk türkiz színt kapott, hasonlóan az Olaszország adriai partjai mentén kialakuló zivatarfelhők hideg tetőszintjéhez és a legmagasabban szálló fátyolfelhőkhöz. Mivel azonban az Alpok felett ilyeneket nem találunk, semmi nem zavarja a felhőzet és a friss hó megkülönböztetését.

Forrás: ELTE

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét szeptember 27-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.