Kísérlettel is igazolták, hogy a magány fázóssá tesz

Vágólapra másolva!
A Torontói Egyetem kutatói szerint a magukat magányosnak érző emberek alacsonyabbnak érzik a hőmérsékletet, mint azok, akik egy csoport elfogadott tagjaként tekintenek magukra.
Vágólapra másolva!

Az egyetem pszichológusainak több kísérlete is bizonyította: a kirekesztettség negatív érzését átélő emberek jóval hidegebbnek érzik ugyanazt a szobát, mint azok, akik jó lelkiállapotban vannak.

Az egyik kísérletben a kutatók két csoportra osztották a kísérleti alanyokat, majd az egyik csoport tagjaitól azt kérték, hogy idézzék fel a magány érzetéhez kötődő élményeiket, míg a másik tagjai arra emlékeztek, mikor egy csoport befogadta őket. Ezt követően megkérték őket, hogy becsüljék meg a szoba hőmérsékletét: a becslések 12 és 40 Celsius-fok között ingadoztak, és a kirekesztettség érzését átélők határozottan alacsonyabbnak ítélték a hőmérsékletet. A kísérlet arra is fényt derített, hogy a magány érzését átélők inkább vágynak forró italokra és ételekre, mint üdítőre vagy például almára.

A kutatók szerint ez azt igazolja, hogy a kirekesztettség érzéséből következően a kísérleti alanyok konkrétan fáztak - derül ki a Psychological Science-ben közzétett beszámolójukból, amelynek angol nyelvű ismertetője itt olvasható. "Ez lehet az oka annak, hogy az emberek gyakran az időjáráshoz kötődő metaforákkal írják le társas helyzetüket" - jegyezte meg Chen-Bo Zhong, a kísérlet vezetője.

A beszámoló szerint az alacsony hőmérséklet a depressziós tünetek szaporodásához is vezethet. A kutatók úgy vélik: a már régóta ismert, a fény hiánya és a rossz közérzet közti kapcsolathoz hasonló összefüggés áll fenn az alacsony hőmérséklet és a depresszió között, így a fényterápiához hasonlóan egyfajta hőmérsékletterápia is segíthetne az úgynevezett téli depresszióban szenvedőkön.