Vágólapra másolva!
Egyelőre ismeretlen okból egy év alatt kipusztult Nagy-Britannia méhállományának csaknem egyharmada.
Vágólapra másolva!

A brit méhészek szövetsége (BBA) szerint a helyzet még nem annyira súlyos, mint az Egyesült Államokban, de egyre rosszabb. Az amerikai méhkolóniák 36 százalékának veszett nyoma idén.

A méheket az úgynevezett kaptárelhagyás (Colony Collapse Disorder, CCD) sújtja, ami azt jelenti, hogy a méhpopuláció hirtelen csökken, de érthetetlen módon nem találni elpusztult méheket. A brit szakértők még abban sem biztosak, hogy ez pusztítja-e a szigetországi háziméhrajokat. Csak annyi tudható, hogy az utóbbi egy évben odaveszett majdnem kétmilliárd méh, részben a varroa atka és a rendkívül csapadékos nyár miatt. "Már tíz éve folyamatosan csökken az állomány" - mondta Ivor Davies, a BBA volt elnöke.

A növényeket beporzó rovarok pusztulása a babtól a mandulán keresztül az eperig tucatnyi értékes növénykultúra jövőjét veszélyezteti.

Szerdán több száz méhész tüntetett Londonban a parlament és a miniszterelnöki hivatal előtt, ahol átadtak egy 140 ezer aláírással támogatott petíciót. Ebben arra kérik a kormányt, hogy emelje évi 200 ezerről 1,6 millió fontra a méhészeti tudományos kutatásokra fordítható összeget.

Az eddigi kutatások alapján az alábbi okok járulhatnak hozzá a jelenség kialakulásához