Oltással próbálják megmenteni a világ legritkább sakálját

Vágólapra másolva!
A szakemberek versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék az Etiópia távoli vidékén élő, végveszélyben lévő etióp sakált. Az amúgy is hanyatló állományt ugyanis a házikutyákról átterjedő veszettség végképp eltörölheti a Föld színéről.
Vágólapra másolva!

Az abesszín róka vagy etióp farkas néven is ismert etióp sakál (Canis simensis) állománya az emberi hatások miatt nagyjából 500 egyedre csökkent élőhelyén, a dél-etiópiai Bale-hegységben. Ezt a kis állományt fenyegeti a halálos kór, a veszettség. Angol és etióp kutatók a sakálfalkák oltásával próbálnak gátat vetni a betegség terjedésének.

Dr. Claudio Sillero, az Oxfordi Egyetem Vadvédelmi Egységének (Wildlife Conservation Unit - WildCRU) munkatársa szerint az oltás az egyedüli remény az etióp sakál fennmaradására. Oltás nélkül ugyanis a veszettség a Bale-hegység Web-völgyében élő állomány hozzávetőleg kétharmadát elpusztítaná.

A tervek szerint egész családokat vagy falkákat beoltanának. Egy-egy ilyen csoportot rendszerint hat kifejlett egyed alkot. A beoltott falkatagok már nem kapnák el a veszettséget, ha beteg fajtársakkal vagy kutyákkal találkoznának.

A WildCRU csoportja és az etióp sakálvédelmi hatóság nagyon sikeresnek ítéli eddigi munkájukat, melynek során több mint 40 egyedet fogtak és oltottak be. A sakálokat egyáltalán nem viseli meg a befogási eljárás. Néhány az oltás után vissza is tér a csapdákhoz, hátha talál még némi ennivalót.

Dr. Sillero elmondása szerint a sakáloknál az év ebben az időszakában van a párzási időszak, amikor különösen könnyen elkaphatják a betegséget más állatoktól. Ilyenkor ugyanis fölbomlanak a családi csoportok, a hímek és a nőstények a falkán kívül párzanak. Néhány nősténynek elvadult kutyák is udvarolhatnak. A Bale-hegység hatalmas fennsíkján a sakálokon kívül ugyanis legalább 40 ezer kutya is él. Ezeket a pásztorok hozták a vidékre juhaik terelésére, és ezek a kutyák váltak egyúttal a veszettség vírusgazdáivá. Évente 10 ezer kutyát ugyan beoltanak a veszettség ellen, de ez nem akadályozza meg a kór átadását.

Dr. Claudio Sillero úgy látja, hogy a sakálok túlélése kulcsfontosságú az egész fennsík ökoszisztémája szempontjából. Csúcsragadozóként a sakálok tartják szinten a kisebb növényevők, elsősorban a rágcsálók állományát. A sakálok pusztulásával fölborulna az egész vidék élővilágának egyensúlya.