Dokkolt az Endeavour, kezdődik a lakásfelújítás az űrállomáson

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomás fejlesztése ismét fontos lépéshez érkezett: ezúttal nem új modullal vagy napelemmel bővül, hanem belülről teszik komfortosabbá: fürdőszoba, konyha és hálófelszerelések érkeztek az Endeavour fedélzetén. 
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, az Endeavour űrrepülőgép indult a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Rakományként a belső terekhez tervezett számos kiegészítő elemet, köztük egy új víztisztító rendszert, két hálókabint, egy új konyhafelszerelést, egy edzőgépet, valamint egy fürdőszobát szállított. A mostani indítás egyébként az űrrepülőgépek 124 eddigi startja közül a 31. éjszakai felbocsátás volt, és a telehold fénye miatt különösen látványosra sikerült.

Az eddigi adatok alapján a start során nem merült fel sérülés vagy komoly műszaki probléma, csak kisebb nehézség jelentkezett a KU-hullámsávú rádióadónál. Egy éjszakai start során a fő hajtóanyagtartályról esetleg leváló szigetelésdarabok nehezebben követhetők (egy ilyen okozta a Columbia 2003-as tragédiáját). A felvételek és a detektorok adatainak elemzése eddig két kisebb ütközési eseményre utal.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka az asztronauták egy erre szolgáló robotkar segítségével átvizsgálták az Endeavour külső felületetét az űrben, esetleges sérülésekre vadászva. Részletesen elemezték a bal oldali segédhajtómű felületéről levált szigetelődarab után visszamaradt területet is. A szakértők szerint a 10 x 45 centiméteres leszakadt borítás hiánya nem okoz problémát a visszatérés során, mivel ezen a területén nem lép fel erős hőhatás. Az eddigi elemzések alapján a külső felületen máshol sem mutatkozik veszélyes sérülés.

Nem sokkal a start után felmerült, hogy egy nappal máris meghosszabbítják az eredetileg 15 naposra tervezett küldetést. A belső szerelési munkák melett ugyanis négy űrsétával is számolnak, amelyek során a fő feladat az egyik hibás, napelemtáblát mozgató szerkezet megjavítása lesz. Ha a forgatórendszer ismét üzemelni fog, a napelemeket folyamatosan megfelelő irányban tartva növelhető az űrállomás által termelt energia mennyisége.

Forrás: NASA

A segédhajtóműről levált borítás darabja a start idején (NASA)

A külső felületek átvizsgálása után az Endeavour megközelítette a Nemzetközi Űrállomást. Először az ISS-től 180 méterre "piruettezett" egyet, hogy külső borításának minden részéről fotósorozat készülhessen. A továbbiakban fokozatosan közelítette meg az űrállomást, majd az Indiai-óceán felett 341 kilométer magasan, magyar idő szerint november 16-án 22.01-kor összekapcsolódott vele.

Forrás: NASA

A felszállás után a kinyitott raktér, előtérben a dokkolórendszerrel, amellyel az Endeavour az űrállomáshoz kapcsolódott (NASA)

Forrás: NASA

Az Endeavour az űrállomáshoz közelít. Balra a Japán Kibo-modul robotkarja látható (NASA TV)

A következő napok során a négy űrséta és a sok belső szerelési feladat miatt igen elfoglaltak lesznek az űrhajósok. Mivel az űrrepülőgép egy hűtőberendezést is feljuttatott, az asztronauták most tudják első alkalommal hűtött üdítőkkel köszönteni egymást.