4,5 milliárd forintba kerül a nagy handronütköztető javítása

Vágólapra másolva!
Huszonegy millió dollárba, azaz 4,46 milliárd forintba kerül, és kora nyárig is eltarthat a világ legnagyobb részecskegyorsítójának, a genfi székhelyű európai részecskefizikai kutatóintézet (CERN) nagy hadronütköztetőjének (LHC) a megjavítása - jelentették be hétfőn Genfben.
Vágólapra másolva!

Az első protonnyalábokat szeptember 10-én vezették körbe a gyorsítóban. Kilenc nappal később elektromos rövidzárlat és a hűtőrendszerben lévő hélium egy részének elszökése miatt a rendszert le kellett állítani.

A CERN a közelmúltban bejelentette, hogy a létesítményt májusban, esetleg június elején indítják újra. James Gillies, a szervezet szóvivője azonban hétfőn közölte, hogy az újraindítás június végén vagy még később történhet - írja az MTI.

A meghibásodás okairól és a hibafeltárásról részletesen beszámoltunk legutóbbi összeállításunkban. A hiba elhárításához előbb fel kellett melegíteni a 27 kilométeres gyűrű nyolc szektorából azt, ahol egy hibás forrasztás a problémát okozta két mágnes között. Most következhet maga a munka, amelynek során számos mágnest teljesen kicserélnek. Az apró hibának tehát igen komoly következményei vannak a mintegy 4 milliárd eurós költséggel megépített rendszerben.