Földet ért az Endeavour űrrepülőgép

Vágólapra másolva!
Az Endeavour közép-európai idő szerint vasárnap este 22 óra 25 perckor landolt hétfős legénységgel a fedélzetén a kaliforniai Edwards légibázison.
Vágólapra másolva!

Az Endeavour pénteken vált le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), miután sikeresen befejezték a munkát. A tizenkét napos küldetés során az asztronauták négy űrsétát tettek, karbantartási és javítási munkálatokat végeztek, valamint az eddiginél korszerűbb és "fényűzőbb" eszközökkel szerelték fel az űrállomás lakórészeit. Az út a tervezettnél egy nappal hosszabbra nyúlt, mert el kellett hárítani az új víztisztító rendszer üzembe helyezésekor felmerült nehézségeket.

Az Endeavournek vasárnap két időpontban is lett volna lehetősége leszállni a floridai Kennedy-űrközpontban, mintegy másfél órás különbséggel, de a viharos időjárás ezt mindkét időpontban megakadályozta. Végül a tartalék leszállóhely mellett döntött a NASA. A gépet innen szállítják majd vissza Floridába, mintegy 1,8 millió dolláros költséggel.

Forrás: NASA TV

Az Endeavour helyi időben 13.25-kor sikeresen landolt Kaliforniában. Több mint egy év óta ez volt az első alkalom, hogy űrrepülőgép landolt az Edwards-légibázison (NASA TV)