Megkezdődött a szuperatom-kémia korszaka

Vágólapra másolva!
Szuperatomokat, egyetlen atomként viselkedő különleges atomcsoportokat hoznak létre és vizsgálnak Hollandiában a delfti műszaki egyetemen. A kutatók reményei szerint a következő lépésben kristályokat hoznak létre ezekből az atomcsoportokból. Arra számítanak, hogy ezek a kristályok új, különleges mágneses, optikai és elektromos tulajdonságot mutatnak majd.
Vágólapra másolva!

Az első felfedezés Shiv N. Khanna (Virginia Commonwealth University) és A. W. Castleman Jr. (Penn State University) nevéhez fűződik. 2005-ben a Science hasábjain közölték, hogy olyan alumínium-atomcsoportokat találtak, amelyeknek a kémiai tulajdonságai egyetlen atom tulajdonságaira hasonlítottak. Más-más elemhez hasonlított az alumíniumcsoport attól függően, hogy a csoport hány tagból állt (hány alumíniumatomot tartalmazott).

Volt olyan csoport, a 13 Al-atomból álló, amely halogén elemre (pl. jódra), és volt olyan (az előbbinél mindössze egyetlen atommal nagyobb 14-es csoport), amely alkáliföldfémre emlékeztetett. Különleges tulajdonságokat mutatott a 13-as csoport, ha jódatomhoz kapcsolták. A csoporton több elektromos töltésű tartomány jelent meg, ezért kiválóan alkalmas lehet kémiai folyamatok katalizálására.

Megállapították, hogy egyes alumíniumcsoportok, például a 13, 23 vagy 37 atomból álló csoportok rendkívül stabilak. Ezeket a csoportokat úgy vette körbe néhány elektron, mint ahogy egyetlen atom körül mozognak az elektronok. Néhány elektron tehát az egész csoportot egységbe fogta, az elektronszerkezet a csoportoknál is az atomoknál jól ismert héjszerkezetet mutatta. A csoportok stabilitását az alkotóelemek térbeli elrendeződésére és az elektronszerkezetre vezették vissza.

A kutatók a nanoméretekben zajló szintézis gyakorlati alkalmazására is gondoltak, elsősorban az orvostudományban, az élelmiszergyártásban és a fényképezésben láttak lehetőséget.

A szuperatomok előállítására azonban nem volt jó módszerük, ezt a hollandiai Delft műszaki egyetemének kutatói dolgozták ki, A. Schmidt-Ott professzor vezetésével. Spirálisan feltekert ezüstdrótot hevítettek vákuumban mintegy 900 Celsius-fokra.

Az olvadási ponthoz közeli hőmérsékleten az ezüstatomok elpárologtak, ezüstköd, ezüstpára jelent meg, majd a ködfelhő atomjai összekapcsolódtak egymással. Az ezüstcsoportok között a 9, 13 vagy 55 atomot tartalmazó csoportok bizonyultak nagyon stabilnak energetikailag.

A kutatók reményei szerint a következő lépésben kristályokat hoznak létre ezekből az atomcsoportokból. Arra számítanak, hogy ezek a kristályok új, különleges mágneses, optikai és elektromos tulajdonságot mutatnak majd.

Schmidt-Ott szerint sokféle, egyelőre felfedezésre váró stabil szuperatom létezhet. Elsősorban 100-nál kisebb csoportokat várnak, mert ekkora méretekben még számíthat, hogy a csoporthoz hozzáadnak vagy elvesznek egy atomot. Schmidt-Ott és az alumínium szuperatomokat felfedező Shiv Khanna együtt folytatja szuperatomok kutatását.