Két év halasztás a legnagyobb marsjárónak

Vágólapra másolva!
Az amerikai Mars Science Laboratory nevű rovert az eddig tervezett 2009 helyett technikai okokból csak 2011-ben fogják elindítani a vörös bolygóhoz - jelentette be csütörtökön a NASA.
Vágólapra másolva!

A következő nagy Mars-szonda, a Mars Science Laboratory (MSL) startját eredetileg nem akarták sokat halogatni, ezért 2009-re tervezték be. Egy későbbi start ugyanis jelentősen megnövelte volna a költségeket.

Most mégis csúszás lesz: a szondának 2009 októberéig kellett volna elindulnia, ám mostanra már bizonyossá vált, hogy a technikai előkészületek elhúzódása ezt nem teszi lehetővé - közölte a NASA csütörtöki sajtótájékoztatóján. A szonda számos új módszert és technológiát használ - többek között a leszállás során, a rakétás fékezés végén közvetlenül a kerekein fog landolni -, és ezek biztonságos kivitelezéséhez további teszek szükségesek.

A Föld és a Mars egymáshoz viszonyított helyzete miatt a 2009-es indítási ablak után csak 2011-ben nyílik lehetőség a startra. Ezért a Spirit és Opportunity rovereknél kétszer nehezebb és sokszor fejlettebb, már közvetlenül az élet utáni nyomokat kereső MSL indítása két évet csúszik.

Forrás: NASA