Az emésztéshez nem a bélbaktériumok, hanem a génjeik kellenek

Vágólapra másolva!
A bélrendszerünkben élő "jó" baktériumok nélkül nem tudnánk megemészteni a táplálékot. Joggal gondolhatnánk, hogy valamennyiünkben ugyanaz a baktériumkészlet szolgáltatja az emésztéshez szükséges vegykonyhát. A Nature-ben megjelent új kutatásból azonban kiderült, hogy ez csak részben igaz.
Vágólapra másolva!

Tudva azt, hogy a bélbaktériumok az emésztés és az anyagcsere kulcsfontosságú elemei, Jeffrey Gordon, a St Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem kutatója és munkatársai elhatározták, föltérképezik, mely fajok alkotják az emésztést segítő baktériumok alapvető csoportját. Arra számítottak, hogy ezek a fajok az egészséges emberek többségének bélrendszerében megtalálhatók.

A kutatók 154 ember székletmintáját vizsgálták meg, és kiderült, hogy feltételezésük téves. A vizsgálati alanyok valamennyien rendelkeztek az emésztéshez szükséges baktériumgének alapvető készletével, de ezek a gének különféle baktériumfajokból kerültek ki az egyes egyénekben.

Gordon elmondta, hogy a gének meghatározott kombinációja szükséges az egészséges bélműködéshez, és nem konkrét baktériumfajoknak kell jelen lenniük. Az emberek bélrendszerében különféle baktériumfajok fordulhatnak elő, az együttesek által képviselt génfunkciók azonban jelentős mértékben közösek. Érdekes módon a rokonokban viszont azonos fajok szolgáltatták a létfontosságú géneket.

Az elemzés különbségeket tárt föl az elhízott és a sovány emberekben jelenlévő bakteriális gének között. Az elhízott egyénekben nagyobb arányban találhatók meg a zsírok, fehérjék és szénhidrátok emésztésében szerepet játszó gének, mint a soványakban. Emiatt hatékonyabban képesek kinyerni és tárolni az ennivalóból származó energiát, és ennek következtében könnyebben elhíznak. Gordon abban bízik, hogy e gének alaposabb megismerése hozzájárulhat új elhízás elleni módszerek kifejlesztéséhez.