Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomáson dolgozó asztronauták a héten beüzemelték vadonatúj toalettjüket, ám az egyelőre mégsem használható nyugodtan.
Vágólapra másolva!

A 19 millió dolláros szerkezetre ugyanis egyelőre nem szerelték fel az utolsó alkatrészt, az ajtót. Ez a következő hónap elején várható, addig az űrárnyékszék tárva-nyitva van, így nem használható - írja a Space.com.

Az orosz építésű toalett egyébként minden szempontból funkcióképes. Ez a második ilyen szerkezet az ISS-en, és a legutóbbi űrrepülőgépes küldetés során került fel, amikor valóságos "lakásfelújítást" végeztek el azért, hogy a jövőben több űrhajós tartózkodhasson egyszerre és huzamosabb ideig odafent. Ennek megfelelően az új WC kapacitása is nagyobb a korábbinál. Ezen kívül része annak a rendszernek, amely az űrhajósok verejtékét, szennyvizét, sőt vizeletét alakítja vissza ivóvízzé.

A rendszert néhány hete már kipróbálták, és a visszaforgatott vizet földi laboratóriumokban elemzik, hogy megfelel-e emberi fogyasztásra. Az űrhajósok már engedélyt kaptak arra, hogy mosakodjanak és hajat mossanak vele, de még nem ihatnak belőle.

Kis- és nagydolog az űrben

A súlytalanság miatt az űrrepülőgépeken, az űrhajókon és az űrállomásokon lévő toalettekben is erős légáramlatot használnak. A szivattyú által beszívott levegő magával ragadja az elkóborolt szilárd és folyékony elemeket, valamint a kellemetlen szagokat is begyűjti. A folyadékok víztartalmát tisztítás után újrahasznosítják, a szilárd állagú anyagokat pedig összegyűjtik és összepréselik, majd az út végén a Földre hozzák. Az emberi végtermékeket nagy körültekintéssel kell kezelni, ugyanis ha a bennük lévő mikrobák az űrállomás sajátos viszonyai között elszaporodnak, súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak.