Ezer évig érezzük a klímaváltozás hatásait

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók most megjelent tanulmánya szerint a klímaváltozás számos hatása már visszafordíthatatlan.
Vágólapra másolva!

Az USA energiaügyi minisztériuma által finanszírozott, az ország tudományos akadémiájának lapjának január 26-i számában megjelent tanulmányban az olvasható, hogy a globális átlaghőmérséklet mintegy ezer esztendőn keresztül sem fog csökkenni, még akkor sem, ha most abbamaradna a szén-dioxid kibocsátása - írja a BBC. A kibocsátás megállítása után több mint egy évzereden át gyakorlatilag visszafordíthatatlanok maradnának a felszíni hőmérséklet és a csapadék eloszlásában bekövetkező változások, illetve a tengerszint emelkedése.

"Az emberek azt gondolják, hogy ha befejezzük a szén-dioxid kibocsátását, akkor az éghajlat 100-200 éven belül normalizálódik. Ez nem igaz" - mondja Susan Solomon, a tanulmány első szerzője, az amerikai oceanográfiai és légkörkutató intézet (NOAA) munkatársa. Ő és kollégái ehelyett körülbelül egy évezredes hatást becsülnek. "Régóta ismert, hogy az emberi kibocsátásból származó szén-dioxid évezredekig stabilan ott marad a légkörben. Az új tanulmány segít megérteni, hogy ez milyen következményekkel jár."

Hosszú távon nem bízhatunk az óceánokban sem: a tanulmány szerzői többek között arra figyelmeztetnek, hogy bár a tengervíz jelenleg még lassítja a felmelegedést a hő elnyelésével, végül vissza fogja azt adni a légkörnek. Hangsúlyozzák: a döntéshozóknak sürgősen tenni kell valamit a kibocsátások csökkentésére.

Forrás: EPA

A tanulmány néhány nappal az új amerikai elnök, Barack Obama hivatalba lépése után jelent meg, aki máris elrendelte, hogy vizsgálják felül a gépjárművekre vonatkozó szénkibocsátási szabályokat.