Lefújta a szél a port a marsjáróról

Vágólapra másolva!
Jó hír a vörös bolygóról: az amerikai Spirit marsjáró napelemtáblájáról a szél lefújta a rárakódott port, amitől megnőtt a szonda által termelt energia. A rover így naponta 50 helyett 90 percet képes haladni. 
Vágólapra másolva!

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, már közel öt éve dolgozik a Marson a Spirit rover. A szonda napelemtáblájáról utoljára 2007 júniusában fújta le a szél a rárakódó port.

Az ezt követő időszakban újabb pormennyiség rakódott rá, amitől erősen lecsökkent a termelt energia nagysága, és kezdett a kritikus szint közelébe csökkenni. A megtermelt 210 W ugyanis nem sokkal volt magasabb a rover túléléséhez szükséges 180 W-nál. Ennek vetett véget a február 6-i esemény, a küldetés 1812. marsi napján, amikor egy erősebb szélfuvallat a por jelentős részét eltávolította.

A "kocsimosás" eredményeként mintegy 30%-kal megnőtt a rover napelemtáblái által leadott energia, és jelenleg 240 W-ot termel naponta. Az így nyert többlet révén a Spirit hosszabb utat tehet meg. A korábbi napi 50 percnyi haladás helyett most már másfél órát képes mozogni.

A Spirit jelenleg a vulkáni eredetű üledékekből álló, Home Plate-nek nevezett felszínformán mozog, és a célpontja egy kisebb domb, valamint a Goddard névre keresztelt, ház méretű mélyedés.

Forrás:  NASA, JPL, Caltech

Tájkép a Home Plate környékéről (NASA, JPL, Catlech)

Az utóbbi alakzat nem kráterre emlékeztet, és egy világos árnyalatú gyűrű veszi körül, ami akár utóvulkáni tevékenység eredménye is lehet. Nemrég átmeneti kommunikációs probléma is felmerült a rovernél, amit sikerült megoldani - ezért ismét tevékeny napok várnak rá.