Vágólapra másolva!
A nagy zivatarok felett kialakuló, először 1989-ben megfigyelt fura légköri jelenségek alakja olykor egy "klasszikus UFO" formájára emlékeztet, de földönkívüliek itt sem fordulnak elő.
Vágólapra másolva!

Colin Price professzor és kollégái a légkör legfurább jelenségei közé tartozó úgynevezett red sprite-okat vizsgálják. A fura villámlásokhoz hasonló tüneményeknek elfogadott magyar elnevezése nincs, néhol vörös lidércként hivatkoznak rájuk. A Légköroptika.hu honlap leírása szerint nagy méretű, gyenge fényű, vörös színű felvillanások, amelyek zivatarfelhő felett alakulnak ki. A jelenség függőleges kiterjedésű, szálas szerkezetű, gomba vagy medúza alakjára hasonlító felfénylés. Magassága akár 70 kilométer is lehet, alja 20-30 kilométeren, teteje 90-95 kilométeres magasságban látható. Élettartama igen rövid, mindössze néhány milliszekundum, ezért észlelése igen nehéz.

Az észlelési nehézségek miatt csak 1989-ben fedezték fel őket, és azóta számos más hasonló jelenséggel együtt a légkörfizikai kutatások egyik legizgalmasabb területét jelentik. Kapcsolatba hozták őket a földi gammasugár-felvillanásokkal is.

Price professzor és munkatársai (Geophysics and Planetary Sciences Department, Tel Aviv University) a világ élvonalába tartoznak ezen a kutatási területen. Legutóbb arról számoltak be, hogy a téli időszakban előforduló sprite-okat egy új fényképezési módszerrel vizsgálva sikerült részletesebben feltárniuk a jelenség szerkezetét, amelyben egy kerek területről oszlopszerű nyúlványok indulnak ki (lásd a felvételen). A kutatók szerint ezért ezek a természetes eredetű jelenségek magyarázhatják az UFO-nak tartott észlelések egy részét.

A jövőben részletesebb, térhatású képeket szeretnének készíteni, hogy alaposabban vizsgálhassák a sprite-ok szerkezetét. Vizsgálni fogják az ózonrétegre gyakorolt esetleges hatásukat is.

A jelenséget Magyarországon is vizsgálják: az MTA soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete 2003-ban kapcsolódott be a kutatásukba.