A Vénusz a Hold fölött - most!

Vágólapra másolva!
A ragyogóan fényes Vénusz és a Hold látványos párost alkot pénteken este, amely még kivilágított nagyvárosokból is megfigyelhető. Végre olyankor tudunk valamit ajánlani, amikor az időjárás is kegyes hozzánk (legalább az ország egy részén). Az újhold keskeny, szinte fekvő sarlója meséssé varázsolja a látványt. Nézzen fel az égboltra most, és nem fogja eltéveszteni!
Vágólapra másolva!

Január és február folyamán a szürkületben, a naplemente utáni órákban a fényes Vénusz látható az esti égen. A Földnél közelebb kering a Naphoz, nem távolodik el messzire központi csillagunktól, ezért nem emelkedik magasra a horizont felett - mégis könnyű megtalálni.

A Vénusz és a Hold látványos párosát holnap (szombaton) este is érdemes még megnézni naplemente után. Figyeljük majd meg, mennyit változik az egymáshoz képesti helyzetük.

A Vénusz távcsőben még érdekesebb látványt nyújt. Fázisainak megfigyelése alapján mondta ki Galileo Galilei, hogy a fényes bolygó nem a Föld, hanem a Nap körül kering. A következő napokban nem csak a Vénusz fázisait, de az itáliai tudóshoz hasonlóan a Hold krátereit is érdemes szemügyre venni. A budapestieket a Polaris Csillagvizsgáló szombat este 18 órától várja távcsöves bemutatóval A csillagászat nemzetközi éve keretében.