Jégtörő Mátyás olvasztja a Balatont is - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A népi hiedelem szerint jégtörő Mátyás megtöri a jeget - olvadást hoz -, ha talál. Ha nem talál, akkor viszont csinál, vagyis hideghullám érkezik. Idén Mátyás napja olvadást hozott, látható ez az olvadó hómezőkön és a Balaton megmaradt jegén is.
Vágólapra másolva!

Az olvadás meleg légáramlattal és sok helyütt napos idővel érkezett. Felvételünkön az Észak-Dunántúlt, az Északi-középhegységet, illetve a főváros déli és délkeleti előterét borította vékony felhőzet. A felhők közti napos vidékeken jól látszik a felszín, a hómezők fehérje pedig a fátyolfelhőkön át is.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 400x400 kilométer

A kép nagyobb, feliratok nélküli változatának letöltése

A kép tanúsága szerint nagyjából Veszprém, Fejér, Komárom, Pest, Szolnok és Békés megyék, illetve a tőlük északabbra levő területek voltak még a gyorsan olvadó hóréteg alatt. Az ország déli része és a Bácska pedig nemcsak derült, hanem hómentes is volt a Mátyás napját követő szerdán.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 100x100 kilométer

A felvétel érdekessége a Balaton, amelyet külön képen is megmutatunk. A tó felszínének rajzolata azt mutatja, hogy sok helyütt még jég borítja. A Balaton jege általában a déli parton olvad el legkésőbb, most is ez a helyzet, ezt láthatjuk a partot követő fehér csíkokból. Az uralkodó északnyugati szél ugyanis a déli part közelébe fújja a jégre eső hó egy részt, amely ott így később olvad el, hűtve a jégpáncélt, védve azt a Nap sugaraitól és a melegedéstől.

Azt is láthatjuk, hogy a Balaton-felvidéken hol volt összefüggő hó: a Déli-Bakonyban, a Keszthelyi-hegység fennsíkjain, de még a Badacsony apró platójának fehér pöttyét is észrevehetjük (a kék kör közepén).

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét február 25-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.