A legjobbak között egy magyar robot

Vágólapra másolva!
Egy magyar fejlesztésű robot bejuttott a legjobb nyolc közé egy nemzetközi versenyen. Figaro igazán sokoldalú fodrász: füvet nyír, rajzol, táncol és zongorázik is.
Vágólapra másolva!

A hatlábú robotot Kiss Levente villamosmérnök tervezte. A Magyarországon készült modell bejutott az első nyolc helyezett közé egy nemzetközi versenyen, amelyet a robotot irányító mikrokontroller gyártója, a Microchip írt ki a számítógépalkatrész kreatív felhasználására. A pókszerű robotot, amely füvet nyír, rajzol, táncol és zongorázik, fél év alatt több mint háromszázezer forintból építette meg a biatorbágyi fejlesztőmérnök, aki nem tervezi, hogy újabb darabokat készíteni belőle. Néhány hónapot azonban még a robot tökéletesítésére áldozna, és utána különböző rendezvények számára adná bérbe a szerkezetet.

Itt szavazhatunk Figaróra

A Figaro elején egy kis fűnyíró penge található, amivel le tudja nyírni a füvet, illetve a fűbe egy tetszőleges ábrát, szöveget, alakzatot képes vágni. A fűnyíró pengéjét egy szervómotor különböző magasságba emeli, így változtatható a fű kívánt magassága.

Forrás: MTI

Kiss Levente saját tervezésű, Figaro névre keresztelt robotjával az Orczy-kertben 2009. március 12-én