Gyengéd volt a T. rex a tengeri szörnyhöz képest

Vágólapra másolva!
Az északi sarkvidéken 2008-ban felfedezett óriás tengeri hüllő harapása a legfrissebb vizsgálatok szerint olyan erős volt, hogy hozzá képest a félelmetesnek tartott Tyrannosaurus kifejezetten gyengéden bánt az áldozataival.
Vágólapra másolva!

A jura időszaki, 15 méter hosszú tengeri hüllőt tavaly nyári ásatások során emelték ki Norvégia sarkvidéki területén, a Spitzbergák szigetvilágában. A kutatók a részleges koponya és a több ezer csonttöredék alapján rekonstruálták az állatot. Tömege a becslések szerint elérte a 45 tonnát, hossza pedig a 15 métert. Az új fajhoz tartozó Pliosaurus fogai 30 cm hosszúak voltak.

Fforrás: Természettudományi Múzeum/Oslói Egyetem

A 45 tonnás Pliosaurus áldozatával, egy Plesiosaurussal

A komputertomográfos vizsgálatok szerint az állatnak viszonylag kis méretű és a nagy fehércápáéhoz hasonló alakú agya volt. Négy hatalmas úszólábbal hajtotta magát előre a vízben. Elképzelhető, hogy utazósebességnél ezek közül csak kettőt használt, s a másik kettőt csak a sebességnöveléshez vetette be, amikor a zsákmányára támadt. A Pliosaurusok tintahal-szerű állatokkal, halakkal és kisebb tengeri hüllőkkel táplálkoztak.

Fforrás: Természettudományi Múzeum/Oslói Egyetem

Az óriás a valaha történt legerősebb harapással csapott le áldozatára

Az Oslói Egyetem Természettudományi Múzeumának kutatói megállapították, hogy az állat állkapcsai megsemmisítő, 2320 kilogramm/négyzetcentiméter erejű harapásra voltak képesek. A több mint 3 méter hosszú koponya alapján persze már előre borítékolni lehetett, hogy az állat nem viccelt, amikor élelemről volt szó, a mérési eredmények azonban a paleontológusokat is alaposan meglepték. Az eredmények szerint a tengeri csúcsragadozó harapása sokkal erőteljesebb volt, mint a később szárazföldi csúcsragadozóként megjelenő Tyrannosaurusé.

Fforrás: Természettudományi Múzeum/Oslói Egyetem

Nézzen képeket a feltárásról és a Pliosaurusról képgalériánkban!

A kutatók rekonstruálták a ragadozó fejét, és Greg Erickson floridai evolúcióbiológus segítségével összehasonlították a hasonló alakú állkapcsokkal rendelkező floridai alligátorokéval. Az eredmények a valaha kiszámított egyik legnagyobb harapási erő értéket adták. A "tengeri szörny" harapása közel nyolcszor erősebb volt, mint a mai krokodiloké, és körülbelül négyszer erősebb, mint a Tyrannosaurusé.

Forrás: Oslói Egyetem/Tor Sponga, BT

Ekkora lenne egymáshoz viszonyítva egy kardszárnyú delfin, egy kék bálna (a valaha élt legnagyobb testű állat), egy Pliosaurus és egy ember