Együtt startolt egy denevér a Discoveryvel - kép

Vágólapra másolva!
A Discovery űrrepülőgép startja körüli sürgés-forgásban egy denevér pihent meg a hajtóanyagtartályon. Az állat nem zavartatta magát, kivárta a hivatalos indulást, majd a géppel együtt emelkedni kezdett.
Vágólapra másolva!

A NASA szakemberei még vasárnap este, jóval a start előtt észrevettek egy denevért, amely a nagy hajtóanyagtartály külső felületén pihent meg. A Kennedy Űrközponthoz közeli parkos, erdős terület miatt már kétszer is volt erre példa: az Endeavour 1996-os és a Columbia 1998-as startját megelőzően is rászállt egy denevér a rendszerre, de azok még a start előtt elrepültek.

A NASA most is ezt várta, ám nem ez történt. Többször megmozdult az állat, és az infravörös kamerák felvételei alapján is életben volt. A képek utólagos elemzésével néhány zoológus arra a következtetésre jutott, hogy törött lehetett a bal szárnya, és talán a jobb válla is sérült volt - azonban a felvételek kis felbontása miatt ezt nem sikerült pontosan megállapítani.

A feltöltött nagy hajtóanyagtartály nem veszélytelen hely, ugyanis a benne lévő folyékony hidrogén nagyon hideg, és a légköri pára is kifagy a külső felületére. A denevér azonban egy olyan helyen tartózkodott a tartályon, ahol a hőmérséklet a fagypont felett volt 10-20 fokkal, tehát károsodás nélkül tudott pihenni.

Forrás: collectSPACE.com

A denevér a hajtóanyagtartályon (collectSPACE.com). További képek a denevérről, a startról és a hajtóanyagtartályról itt tekinthetők meg

A külső felületen a tartály alacsony hőmérséklete miatt fellépő jegesedést vizsgáló csapat is látta távolról az állatot, amely Interim Problem Report 119V-0080 jelzéssel szerepel a jegyzőkönyvben. A hajtómű indítása után is a gépen maradt, de idővel biztosan lesodorta az erős áramlás. A NASA szerint ha esetleg a gépnek csapódott, nem jelentett sérülésveszélyt a rendszerre.

A Discovery tegnap, azaz kedden éjszaka, magyar idő szerint 22.19-kor, a tervezettnél 6 perccel később dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Az űrrepülőgép a tervek alapján március 27-én tér vissza, egy nappal később, ahogy Charles Simonyi elindul a Szojuzzal 35 millió dollárba kerülő második űrutazására.