Vágólapra másolva!
Megkezdődött a Nemzetközi Űrállomás fejlesztésének utolsó komoly művelete: a Discovery űrrepülőgép rakteréből kiemelték a negyedik nagy napelemtáblát, amelyet a csütörtökön, magyar idő szerint köürlbelül 19 órakor kezdődő űrsétán kapcsolnak a rendszerhez.
Vágólapra másolva!

A Discovery űrrepülőgép kedden kapcsolódott az űrállomáshoz. Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a start a tervek szerint zajlott, amit egy, a fő hajtóanyagtartályon megpihenő denevér látványa tett szokatlanná.

Az emelkedés során nem váltak le veszélyesen nagy töredékek a rendszerről, és a Föld körüli pályán végzett ellenőrzések sem utaltak problémára a külső felületeken. A vizsgálatok alapján csak az egyik szárnyon mutatkozott észrevehető sérülés, ahol kilátszott a hővédő elem alatti anyag - de a NASA szerint ez nem veszélyes, és további vizsgálatra vagy munkára nincs szükség.

Annál komolyabb és összetettebb munka vár az űrhajósokra a következő napokban a Nemzetközi Űrállomás (ISS) építésében. Üzembe kell helyezni a Dicovery rakterében fejluttatott S6 jelű szegmenst, a napelemtáblák negyedik nagy egységét. Utoljára 2007-ben szállítottak fel újabb napelemtáblát az űrállomásra.

A munka keretében eddig az S6 kiemelése történt meg. Az egység tömege közel 16 tonna, és az űrrepülőgép teljes rakterét kitöltötte. Kinyitva mintegy 14 méter hosszú lesz, és majdnem duplájára növeli a tudományos célokra fehasználható energia nagyságát. A kiemelés többlépcsős, összetett műveletsort igényelt, amire szerdán került sor.

Először az ISS robotkarja kihúzta a raktérből a rögzítőelemektől megszabadított egységet. Ezt követően átvette a terhet a Discovery saját robotkarja. Miközben utóbbi fix helyzetben tartotta, az ISS robotkarjának az űrállomáshoz rögzülő, de mozgatható csatlakozású vége odébb gurult egy sínen. Távolabb ismét rögzítette magát, majd a másik végével visszavette a rakományt, és azóta kinyújtott pozícióban tartja.

Az S6 rögzítése a csütörtöki űrsétán történik majd, ekkor kapcsolják össze az űrállomás elektromos rendszerével is. A napelemek kinyitását eredetileg vasárnapra tervezték, de mivel nincs szükség a Discovery hővédő elemeinek újabb vizsgálatára, lehetséges, hogy korábban kiengedik az összecsukott napelemeket.

Mindeközben, illetve az ISS fenntartását szolgáló egyéb munkák mellett az asztronautáknak ismeretterjesztő nyilatkozatokra is maradt ideje. Micael Fincke űrhajós például arról mesélt egy televíziócsatornának, mi látható szabad szemmel a világűrből Földünk felszínén.

Forrás: NASA TV

A raktérből kiemelt S6 szegmens az ISS robotkarja végén (NASA TV)

Az elterjedt tévhittel ellentétben a kínai Nagy Fal nem hogy a Holdról, de még a Föld körül keringő űrállomásról sem észrevehető szabad szemmel. Ellenben az egyiptomi piramisok jól felismerhetők, ha tudjuk, hol keressük őket - nem csak a méretük miatt, hanem mert érezhetően elkülönülnek a környezetüktől..

A következő napokban csütörtökön, szombaton és hétfőn lesznek űrséták. A csütörtökre tervezett, magyar idő szerint este 19 óra körül kezdődő, mintegy hat és félórás űrsétát Steven Swanson és Richard Arnold hajtja végre. A szerelések lépéseit az érdeklődők a NASA TV honlapján követhetik. A küldetés folytatásával kapcsolatban felmerült, hogy a NASA egy nappal és egy űrsétával csökkenti annak teljes hosszát. Így még azelőtt eltávolodna a Discovery az űrállomástól, hogy a Szojuz-űrhajó, fedélzetén Charles Simonyival megérkezne.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=0uveLNJPhnjZmCHu

A Discovery az űrállomáshoz közelít (NASA)

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=OqxGkPe5iXknJRvB

A Discovery legényége megérkezik a Nemzetközi Űrállomásra (NASA)